! / EU: Ugled VSTV-a je narušen, pozivamo Tegeltiju da uvaži stavove o podnošenju ostavke

03. 12. 2020. u 18:18:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 53

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini pozvala je Milana Tegeltiju, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) da uvaži zaključke s današnje vanredne sjednice.

Podsjetimo, jedan od zaključaka, nakon audio-snimka i afere koja je izbila u bh. pravosuđu, je da Tegeltija razmotri mogućnost davanja ostavke.

"Ključni zadatak Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH je da osigura neovisnost pravosuđa, kao i da garantuje pravilno funkcionisanje cjelokupnog pravosudnog sistema u zemlji. Kao takvo, VSTV uvijek mora iskazivati najviše profesionalne i etičke standarde i služiti kao primjer", piše u saopćenju Delegacije EU.

Istaknuto je da je ugled VSTV-a ozbiljno poljuljan navodima o korupciji njenog predsjednika. 

"Težina posljednjih optužbi baca sumnju u sposobnost predsjednika da rukovodi VSTV-om i pravosuđem u BiH, te nanosi štetu kredibilitetu i integritetu VSTV-a i svim poštenim, marljivim i profesionalnim nosiocima pravosudnih funkcija u zemlji. Pozitivno je da je današnja vanredna sjednica Vijeća ponudila stvarnu i kritičku raspravu", saopćeno je iz EU.

Pozvali su Tegeltiju da djeluje odgovorno i zaštiti instituciju VSTV-a time što će uvažiti stavove Vijeća o potrebi podnošenja ostavke, kako bi se spriječilo produžavanje krize u cijelom pravosuđu, te pomoglo da se vrati povjerenje javnosti. 

"Izostanak odgovarajućeg djelovanja bio bi šamar građanima i pravosudnoj zajednici, uključujući i članove VSTV-a koji služe instituciji kako i dolikuje. To bi takođe predstavljalo i ozbiljno podrivanje sposobnosti zemlje da se pridržava evropskih standarda u oblasti vladavine prava koji se tiču neovisnosti i integriteta pravosuđa", navedeno je u saopćenju Delegacije EU.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (11)