EU: Tri ključne promjene za poboljšanje stanja u BiH

Radiosarajevo.ba
EU: Tri ključne promjene za poboljšanje stanja u BiH
Foto: Anadolija / Ilustracija

Reformska agenda za Bosnu i Hercegovinu je istekla prošle godine. Predložena je 2014. godine od strane Evropske unije, a proistakla je iz Njemačko-britanske inicijative koja je uslijedila nakon velikih protesta u Bosni i Hercegovini te godine.

Šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark je s članovima Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarao o tome šta Brisel očekuje od Sarajeva. Za neke je to bio znak da Unija želi novu reformsku agendu za Bosnu i Hercegovinu, piše Srpska Info.

Od predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini niko nije odgovorio na pitanje da li je Wigemark zaista ponudio dokument. Portparolka Delegacije i Kancelarije specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini Jamila Milović-Halilović je istakla za Srpska Info da zemlji trebaju konkretne reforme.

Kako je kazala, u razgovoru s političkim strankama, obrazovnim sektorom, preduzetnicima i civilnim društvom, imali su priliku čuti šest stvari.

 

"Postoji hitna potreba da se poveća konkurentnost privatnog sektora, počevši od dugo iščekivanog smanjenja poreskog opterećenja na rad i smanjenja parafiskalnih naknada. Treba preduzeti hrabre korake za poboljšanje kvaliteta javnih usluga i reformisati neefikasni zdravstveni sistem u zemlji. Javna preduzeća trebaju biti depolitizirana bilo kroz poboljšano upravljanje, restrukturisanje ili pažljivu privatizaciju. Potreban je nastavak napora kako bi se poboljšalo poslovno okruženje u zemlji, koje je i dalje slabo i sprečava veće investicije i prenos znanja – kazala je Milović-Halilovićeva.

 

Podsjetila je da Bosna i Hercegovina mora biti efikasnija u borbi protiv korupcije i koristiti dosutpne prednosti tehnologija u smislu digitalizacije javne uprave.

"Naposljetku, i što je apsolutno ključno, potrebno je osmisliti specifične politike koje će pružiti više mogućnosti i nade ugroženim grupama, posebno mladima i ženama. Potreban je holistički pristup ovome, od boljeg obrazovanja i stručnog osposobljavanja do podrške kreativnim industrijama i startap kompanijama", naglasila je.

Istakla je ranije poznat stav da je Evropska unija spremna podržati refome u Bosni i Hercegovini.

"Predstojeće mišljenje Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo će ponuditi sveobuhvatne smjernice za dubinske reforme koje treba bez odlaganja usvojiti i provesti, posebno u oblasti vladavine prava i osnovnih prava", naglasila je Milović-Halilović, a navodi Srpska Info.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije