U Sarajevo stigli učesnici EU projekta "Globalna razmjena o religiji u društvu"

1
Fena
U Sarajevo stigli učesnici EU projekta "Globalna razmjena o religiji u društvu"
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Projekt "Globalna razmjena o religiji u društvu"

Bosnu i Hercegovinu danas su posjetili učesnici projekta “Globalna razmjena o religiji u društvu”, koji finansira Evropska unija.

"U okviru projekta učesnici kreiraju globalnu razmjenu o tome kako religija doprinosi društvu i kako sarađuju religijske i nereligijske organizacije civilnog društva da riješe neke od društvenih problema. Osnovna ideja projekta je da se napravi mreža od 150 pojedinaca i organizacija koje će trajno sarađivati", izjavila je vođa projekta Melika Djolai.

Šef Odjela za evropske integracije i politička pitanja u Delegaciji EU u BiH Krassimir Nikolov istakao je da je otvaranje globalne razmjene o religiji u društvu povodom za današnje okupljanje učesnika projekta.

Neredi u Gruziji: Narod se pobunio protiv "ruskog zakona", policija uzvratila pendrecima i suzavcem

Neredi u Gruziji: Narod se pobunio protiv "ruskog zakona", policija uzvratila pendrecima i suzavcem

"Ovo je projekt koji Bosnu i Hercegovinu pozicionira na globalnu scenu i daje priliku da se pokažu sva dostignuća kada je riječ o međureligijskom dijalogu. Ovakve aktivnosti omogućavaju dijalog s predstavnicima 25 zemalja širom svijeta, kao i organizacijama civilnog društva u BiH", rekao je Nikolov.

Dvadeset učesnika projekta je stiglo u Bosnu i Hercegovinu, koja je jedna od šest zemalja kojima se realizuje projekat. Osim BiH, studijske razmjene implementiraju se u Belgiji, Indoneziji, Maroku, Južnoj Africi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Ukupno ima 150 učesnika iz 55 zemalja.

"Zadovoljstvo mi je što sam u Bosni i Hercegovini, zemlji koja itekako obiluje mirom i suživotom. Vjerujem da kao učesnici projekta imamo puno toga naučiti u BiH. Snažno vjerujem da religija itekako može ponuditi različita rješenja. Jedan od načina za takva rješenja je globalni dijalog koji je upravo odvija", rekao je šef Odsjeka za religiju na Univerzitetu u Corku, Irska Amanullah De Sondy.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije