Etička komisija održat će sjednicu: Hoće li Arapović biti kažnjen

M. R. S.
Etička komisija održat će sjednicu: Hoće li Arapović biti kažnjen
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Etička komisija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u narednih nekoliko dana trebala bi održati sjednicu i izjasniti se o javnom istupu zastupnika SBB-a Adisa Arapovića u kojem je žrtve silovanja opisao kao nečasne.

Prijavu protiv Arapovića podnio je Klub poslanika Naše stranke.

„Biće sjednica. Odmah sam reagovala. Radi se na obezbjeđenju kvoruma za sjednicu. Pitanje je samo dana, ali biće sto posto. Očitovat ćemo se o ovom pitanju“, kazala je za Radiosarajevo.ba Samira Begić, predsjednica Etičke komisije i zastupnica SDA.

Zastupnici u Parlamentu traže sankcije za Arapovića zbog vrijeđanja žrtava silovanja

Klub zastupnika i zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH danas je uputio prijavu Etičkoj komisiji tog Doma protiv Adisa Arapovića, SBB-ovogzastupnika. Povod je njegov javni istup u kojem je žrtve silovanja opisao kao nečasne. U obrazloženju svoje prijave navode: „Član 9.

Član Etičke komisije Irfan Čengić, zastupnik SDP-a, istakao je da je u proteklom periodu predložio donošenje novog Etičkog kodeksa jer je postojeći zastario i nema sankcija za poslanike.

„Iskreno govoreći, iznenadila nme je objava zastupnika Arapovića koja je, najblaže rečeno, neumjesna i svojevrsna uvreda ženama koje su žrtve silovanja“, kazao nam je Čengić.

Prema Etičkom kodeksu iz 2008. godine, mjere za povredu njegovih odredbi su ukor, javni ukor i novčana kazna.

Arapović šokirao objavom o silovanim ženama: Uslijedile brojne osude

Adis Arapović, zastupnik Saveza za bolju budućnost u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH izazvao je pravu lavinu osuda na društvenim mrežama, nakon što je prije dva dana na svom Facebook profile objavio spornu priču o silovanim ženama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije