Erdogan poslao poruku koju su pročitali na Kongresu: "Dragi Bakire, draga SDA, selamim vas čežnjom"

5
Radiosarajevo.ba
Erdogan poslao poruku koju su pročitali na Kongresu: "Dragi Bakire, draga SDA, selamim vas čežnjom"
Foto: Facebook / Bakir Izetbegović i Recep Tayyip Erdogan

U poruci pročitanoj na Kongresu Stranke demokratske akcije u Sarajevu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je da ta zemlja nastavlja pružati svu podršku koja je Bosni i Hercegovini potrebna za njen mir, prosperitet i stabilnost.

U Sarajevu se danas održava 8. kongres Stranke demokratske akcije (SDA) Bosne i Hercegovine na kojem će biti izabran predsjednik, potpredsjednici stranke, članovi Glavnog odbora te članovi Nadzornog i Etičkog odbora.

Među gostima na kongresu je i delegacija Republike Turse, a zamjenik predsjednika vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i zastupnik u parlamentu Zafer Sarikaya pročitao je poruku koju je turski predsjednik i predsjednik AK Partije Recep Tayyip Erdogan uputio učesnicima današnjeg kongresa.

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

"Poštovani predsjedniče Stranke demokratske akcije, moj dragi prijatelju Bakire Izetbegoviću, poštovani članovi SDA, dragi naši prijatelji iz Bosne i Hercegovine, selamim vas najiskrenijim osjećanjima i čežnjom. Zahvaljujem se na vašem ljubaznom pozivu i želim da vaš 8. Kongres bude uspješno održan i da donese svako dobro vašoj stranci", navodi se u Erdoganovoj poruci.

Turski predsjednik je odao počast i rahmetli Aliji Izetbegoviću, osnivaču Stranke demokratske akcije, kojeg je nazvao velikim političarem i idealistom.

"Između Turske i Bosne i Hercegovine postoje izuzetni odnosi, s jakim ljudskim i kulturnim vezama. Za razvoj ovih odnosa posebno su zaslužni rahmetli Alija Izetbegović i SDA koju je on osnovao. SDA je odigrala važnu ulogu, ne samo u zaštiti prava Bošnjaka i muslimana, već i u uspostavljanju države Bosne i Hercegovine na čvrstim temeljima i uspostavljanju uravnotežene strukture među konstitutivnim narodima", kazao je Erdogan.

Počeo kongres SDA: Stigli Bakir i Sebija Izetbegović, Novalić, Turković, Džaferović...

Počeo kongres SDA: Stigli Bakir i Sebija Izetbegović, Novalić, Turković, Džaferović...

Podsjetivši kako je SDA i na posljednjim izborima održanim prošle godine zadržala svoju duboko ukorijenjenu poziciju u politici zemlje i ostala stranka s najjačom bazom i najviše glasova u Bosni i Hercegovini, Erdogan je poručio da stabilnost SDA jeste važna kako za potpuno predstavljanje Bošnjaka, tako i za zaštitu države Bosne i Hercegovine: "Događaji nakon izbora i izazovi s kojima se zemlja suočava još jednom su nas podsjetili na važnost jedinstva, solidarnosti i dosljednosti među Bošnjacima. Svim srcem vjerujem da će naša braća Bošnjaci djelovati solidarno na svim poljima, a posebno u politici."

Najavio je turski predsjednik i nastavak turske podrške Bosni i Hercegovini.

"Mi ćemo u ovom procesu nastaviti pružati svu podršku koja je Bosni i Hercegovini potrebna za njen mir, prosperitet i stabilnost. Nastavljamo naš otvoren i konstruktivan dijalog sa svim relevantnim stranama. Protivimo se svakoj prijetnji suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, šaljemo potrebne poruke s tim ciljem. Želim da znate da će se Turska uvijek suprotstavljati svakoj nepravdi i bezakonju koje bude počinjeno prema našoj braći Bošnjacima. Ovim mislima želim da Bog učini da naše bratstvo bude trajno, a naša ljubav vječna", poručio je Erdogan.

Naglasio je i da očekuje da će se saradnja između Stranke demokratske akcije i AK Partije nastaviti razvijati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije