Erdogan: Našu braću ne ostavljamo same u potrazi za pravdom

Radiosarajevo.ba
Erdogan: Našu braću ne ostavljamo same u potrazi za pravdom
Foto: Anadolija / Recep Tayyip Erdogan

Predsjednik Republike Turske Recept Tayip Erdogan poslao je video poruku na komemoraciji 25. godišnjice genocida u BiH.

"Danas se prisjećamo jedne od najbolnijih i najsramnijih stranica historije.  Okupili kako bismo se prisjetili genocida u Srebrenici, jedne od najbolnijih i najsramnijih stranica historije, i kako bismo podijelili bol naše bošnjačke braće i sestara.

Iako zbog epidemije koronavirusa ne možemo fizički biti prisutni među vama, naša srca i naše misli su uvijek u Bosni, uvijek uz vas. Na početku bih molio za rahmet za sve naše šehide koji su prije 25 godina nemilosrdno masakrirani, i izrazio saučešće njihovim žalosnim porodicama i rodbini", naveo je Erdogan.

NIkada nećemo zaboraviti naše šehide, istaknuo je Erdogan i dodao da neće dozvoliti ni da se genocid u Srebrenici zaboravi.

"Progonit ćemo odgovorne za ubistva i masakre nad našom bosanskom braćom i sestrama i nikada vas nećemo ostaviti same u vašoj potrazi za pravdom. Nedavni antiislamski napadi u zapadnim zemljama pokazuju da trebamo biti budni po ovom pitanju", zaključio je Erdogana.

U Memorijalnom centru u Potočarima danas će biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop devet identifikovanih žrtava genocida u Srebrenici iz jula 1995. godine. 

Salko Ibišević je najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u mezarju Memorijalnog centra. Imao je samo 23 godine kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u sekundarnoj masovnoj grobnici Liplje, u općini Zvornik 2001. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Hasan (Alije) Pezić iz mjesta Pustoše kod Vlasenice. On je imao 70 godina kada je ubijen, a nestao je 1995. godine na području Kozluka. Njegovo tijelo je ekshumirano iz masovne grobnice u Kozluku 1999. godine.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari ove godine biće ukopani: Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. godine u Krivačama, Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. godine u Poznanovićima, Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. godine u mjestu Pustoše, Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. godine u Slatini, Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi, Bajro (Ramo) Salihović, rođen 1943. godine u Voljavici, Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. godine u Sasama, Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji i Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. godine u Glogovoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije