Erdogan: Cjelovitost i stabilnost BiH ključ su mira u regionu

1
Radiosarajevo.ba
Erdogan: Cjelovitost i stabilnost BiH ključ su mira u regionu
Foto: Predsjedništvo BiH / Sastanak u Sarajevu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dočekan je danas ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu iz najviše vојnе pоčаsti.

Nakon svečanog dočeka, turski predsjednik sastao se predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Napomenimo da turskog predsjednika Dodik nije dočekao ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Pravosuđe u BiH: Procesi se namjerno odugovlače, pojedini advokati zarađuju milione

Pravosuđe u BiH: Procesi se namjerno odugovlače, pojedini advokati zarađuju milione

Nakon sastanka, održana je konferencija za novinare.

"Imali smo vrlo korisne i iskrene razgovore. Dotakli smo se i globalnih tema. Neke stvari bih potencirao. Dogovor je da sljedeći triletarni sastanak se održi u BiH (BiH - Srbija - Turska). To je nastavak sastanak koji su se pokazali korisni u odnosu naših zemalja i cijele situacije u regiji, posebno jer su vezani za neke projekte, poput izgradnje autoceste Sarajevo - Beograd. Ne idu stvari tu jako brzo, ali vidi se napredak. Pričali smo i o trgovinskog razmjeni. Imamo uspješnu ekonomsku saradnju, ali ima i prostora za unaprijeđenje ekonomskih odnosa", rekao je Komšić.

Bilo je i riječi o potrebi da se turske kompanije dovedu u ravnopravan položaj sa bh. firmama u našoj zemlji.

"Razgovarali smo o potrebi da naše dvije zemlje potpišu pismo namjere u energetici. Bilo je riječi i o unutrašnjim stvarima u BiH, ne bih da pričam šta je ko rekao. Svakoga pojedinačno pitajte šta misle o tome", naveo je Komšić.

Zatim se prisutnima obratio Erdogan.

"BiH ima posebno mjesto u srcima naših ljudi. Želim se zahvaliti našoj bh. braći i sestrama na porukama o solidarnosti kojima su nam uputili nakon poplava u Turskoj. Danas smo govorilo o biletarnim odnosima i u regionu, političkim i ekonomskim vezama. Složili smo se da bismo trebali ubrzati neke projekte. Ovo će doprinijeti našoj trgovini i investicijama. Pridajemo važnost i jačanju naših veza. Tokom sastanka smo i razmijenili mišljenje o odnosima na Balkanu. Želim reći da smo potvrdili podršku političkom jednistvu i suverinitetu. Cjelovitost i stabilnost BiH ključ su mira u regionu. Pričali smo i o Afganistanu, odnosi su krenuli tamo u jednom drugom smjeru. Sve to pokazuje da razvijene zemlje moraju biti pažljive kada napuštaju neko područje", rekao je Erdogan.

Napomenuo je kako se Turska najviše borila protiv ISIL-a.

Prisutnima se obratio zatim Džaferović koji je rekao da je saglasan sa svim što je rečeno. "Ako ocjenjujem odnose ove dvije zemlje, mogu reći da su prijateljski i bratski odnosi. Turska, praktično, ništa ne traži od BiH, već samo nudi i mi smo zahvalni. Predsjednik Erdogan i turski narod su bitan faktor stabilnosti na Balkanu, molimo ih da nastave sa stabilizirajućom politikom na Balkanu. Planiramo i ove godine da održimo sastanak između Turske, BiH i Srbije", naveo je Džaferović.

Na kraju konferencije, odgovarajući na pitanja novinara o stanju u BiH, blokadi rada državnih institucija, Komšić je odgovorio:

"Blokade rada institucija su besmislene i ne vode nigdje. Na kraju će se završiti nakon nekog vremena, ne ovisi o meni, a završiće se konstatacijom da smo samo džaba gubili vrijeme i energiju".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije