Epidemiološka slika u BiH: 43 smrtna slučaja u posljednja 24 sata

0
Radiosarajevo.ba
Epidemiološka slika u BiH: 43 smrtna slučaja u posljednja 24 sata
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je registrovan najmanje 507 slučajeva zaraze koronavirusom, od čega 358 u Federaciji BiH, 14 u RS-u.

Prijavljena su 43 smrtna slučaja, i to 23 u Federaciji BiH, 20 u RS-u.

Podaci za Brčko Distrikt još uvijek nisu objavljeni.

FBiH: 

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 2 642 uzorka, od kojih je 358 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

Do sada je testirano ukupno 338 235 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 71 187 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječeno je 52 286 pacijenata, a u protekla 24h oporavak je zabilježen kod 426 pacijenata. Trenutno su aktivna 16 754 slučaja pozitivna na SARS-CoV-2.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 23 nova smrtna ishoda.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 2147 .

RS: 

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u RS-u, u pоsljеdnjа 24 čаsа nоvi kоrоnаvirus pоtvrđеn је kоd 149 оsоba u RS-u, saopštio je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

Iz posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u RS-u, u protekla 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo RS-a, Univerzitetskom centru RS-a, Univerzitetskoj bolnici u Foči i u bolnicama Sv. Vračevi u Bijeljini i sv. Apostol Luka u Doboju testirano je 654 laboratorijskih uzoraka.

"U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo RS-a prijavljeno je 20 smrtnih slučajeva, a jedan je prijavljen naknadno", pojasnio je Zeljković.

Zeljković je kazao da je cilj da januar ne bude kamen spoticanja, nego sa on bude period stabilizacije.

Epidemiolog Jela Aćimović je kazala da dolazi do pada pozitivnih slučajeva, ali i pada broja osoba koje su hospitalizovane.

"Najteža situacija bila je u oktobru i novembru kada smo imali najveći broj hospitalizovanih i smrtnih slučajeva", kazala je Aćimović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije