Epidemiološka situacija u ZDK sve teža: Popunjeni kapaciteti intenzivne njege

0
Fena
Epidemiološka situacija u ZDK sve teža: Popunjeni kapaciteti intenzivne njege
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu je nepovoljna sa evidentnim porastom broja oboljelih, a posebno hospitaliziranih pacijenata – zaključio je Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK Adnan Jupić rekao je da se povećanje broja oboljelih može dovesti u vezu sa rastom broja u susjednim kantonima, prije svega Kantonu Sarajevo.

"U Kantonu Sarajevo imamo složenu i tešku situaciju tako da su upravo naše rubne općine, prije svega Vareš i Breza, najviše pogođene novim valom pandemije", rekao je Jupić.

Krizni štab je razmatrao nove modalitete sprečavanja daljeg ubrzanog širenja zaraze virusom COVID-19, ali nije donesena odluka o pooštravanju mjera.

"Insistiramo da se poštuju postojeće mjere. Mislim da je prerano došlo do opuštanja i da svi trebamo još malo 'stisnuti zube' te da građani pomognu zdravstvenim radnicima koji daju sve od sebe da pruže zdravstvenu zaštitu", rekao je Jupić.

Trenutno najveći problem predstavlja povećan broj bolničkih pacijenata sa teškom kliničkom slikom. U Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ) trenutno je hospitalizirano 80 pacijenata, od čega je 12 u COVID intenzivnoj njezi.

"Vrlo je malo pacijenata koji dođu u bolnicu a da im nije potrebna kiseonička ili respiratorna podrška. Praktično su popunjeni kapaciteti u COVID intenzivnoj njezi", rekao je direktor ove bolnice Rasim Skomorac.

Naveo je da je KBZ povećala kapacitete intenzivne njege i uradila razvod kiseonika, ali da problem predstavlja obezbjeđenje dovoljne količine kiseonika na tržištu.

"Ako se takav trend nastavi bojim se da ćemo doći u situaciju da nećemo moći adekvatno odgovoriti potrebama takvih pacijenata", rekao je Skomorac.

S obzirom na opterećenje bolnica, Krizni štab je revidirao Krizni plan za postupanje sa COVID pozitivnim pacijentima koji će se zajedno sa novim metodologijama evaluacije pacijenata, dijagnostičkim i terapijskim procedurama, dostaviti svim domovima zdravlja u ovom kantonu, saopćeno je iz Pres službe ZDK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije