Objavljeni detalji ugovora o naplati RTV takse uz račune za električnu energiju

Radiosarajevo.ba
Objavljeni detalji ugovora o naplati RTV takse uz račune za električnu energiju
/ Foto: Nap
Nakon što je ta informacija ranije objavljena iz Javnog RTV servisa i iz Elektroprivrede BiH stigla je danas potvrda da će se RTV taksa, od 1. septembra, naplaćivati putem računa za električnu energiju.

"S ciljem stabilnog i održivog finansiranja javnih RTV servisa, EPBiH je ustupila prostor na svojim računima za električnu energiju kako bi našim sugrađanima olakšala plaćanje RTV takse. Ovaj model prikupljanja RTV takse je prisutan i u većini zemalja iz našeg okruženja, a trebao bi doprinijeti većem stepenu naplate kako bi Javni servis samostalno servisirao svoje obaveze i konačno postao nezavisan u svakom smislu", stoji u saopćenju EPBiH.

EPBiH se obavezala da će na računu za električnu energiju iskazati i RTV taksu svim kupcima električne energije koji su trenutno evidentirani kao obveznici plaćanja RTV takse. Mjesečna taksa iznosi 7,50 KM i ne predstavlja prihod EPBiH. Ovaj iznos se ne odnosi na uslugu, već predstavlja taksu (porez) na posjedovanje radio ili TV prijemnika koji je reguliran državnim i entitetskim Zakonima o javnom servisu.

Spisak obveznika RTV takse, EPBiH će preuzimati od Javnog servisa jer, u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka kompanija nema ovlaštenja da informacije o svojim kupcima dijeli (ili ih ustupa) trećim licima. Vršit će se mjesečno ažuriranje spiskova, a po osnovu dostavljenih podataka Javnog RTV servisa.

Također, evidenciju o ostvarenim uplatama će voditi Javni RTV servisi te u skladu s tim, poduzimati pravne radnje u smislu prinudne naplate RTV takse.

Za sve informacije, reklamacije, uvrštavanje na listu obveznika, ostvarivanje prava na izuzeće, kao i druga pitanja i dodatna pojašnjenja, građanima je na usluzi Javni RTV servis, a kontakti su: ilma.milic@rtvfbih.ba i denis.hajdarevic@rtvfbih.ba ili 033 461 101; 033 455 442; 033 464 069.

"EPBiH se uključio u ovaj projekt jer želimo podržati osnaživanje Javnog RTV servisa. Prema Rezoluciji 1513 Vijeća Europe, put BiH u Europsku uniju nije moguć bez održivog i nezavisnog Javnog RTV servisa te smo stoga, kao društveno odgovorna kompanija, spremni pomoći i biti posrednik u naplati RTV takse što je i zakonska obaveza svih građana BiH", zaključuje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije