Entitet RS izgubio spor po tužbi slovenačke firme: Ko će platiti 90 miliona KM?

6
Radiosarajevo.ba
Entitet RS izgubio spor po tužbi slovenačke firme: Ko će platiti 90 miliona KM?
Foto: Arhiv / Hidrocentrala na Vrbasu

Bosanskohercegovački entitet RS izgubio je 90 miliona maraka u sporu pred arbitražnim sudom u Vašingtonu, po tužbi slovenačkog preduzeća "Vijadukt".

Razlog je jednostrani raskid ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu. Iako je riječ o konačnoj arbitražnoj odluci Vlada RS najavljuje kako će ipak ispitati mogućnost revizije ili pokretanja novog arbitražnog postupka.

Prije pokretanja arbitražnog postupka 2016. godine Vlada RS je odbila nagodbu koja bi ih koštala nekoliko miliona eura, smatrajući da će spor u Vašingtonu dobiti.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Vlada RS je angažovala pravni tim koji razmatra odluku arbitražnog suda iz Vašingtona kako bi pokušala osporiti presudu kojom mora slovenačkoj firmi 'Vijadukt' isplatiti 90 miliona maraka. Nejasno je i ako ne bude nove arbitraže ko će platiti ovaj iznos.

"Evo mi smo angažovali određene eksperte da to procijene da vide šta se tu dešavalo itd. Po mojoj procjeni, to ne bi trebao snositi Budžet, nego bi trebala snositi Elektroprivreda", kaže Zora Vidović, ministrica finansija RS za BHRT.

Premijer RS Radovan Višković kaže kako su na naplatu došli potezi Vlade RS iz 2006. kada je za jedan dan dodijeljeno više od 200 koncesija među kojima je i sporna Vijaduktova. Poručuje i da će neko morati snositi odgovornost za nastalu štetu.

"Budite sigurni, to vam govori predsjednik Vlade, da kad dobijemo pravno mišljenje, da ćemo pokrenuti odgovornost svih onih koji su učestvovali od dodjele koncesije pa do raskida koncesionih ugovora", ističe Višković.

"Tašna-mašna firma je registrovana, ne samo jedna već dvije na poštanskom sandučetu. U poštansko sanduče mi građani RS svi zajedno plaćamo 100 miliona KM“, kaže predsjednik SPS-a Goran Selak.

Prema mišljenju ekonomskog analitičara Zorana Pavlovića vlasti u RS i BiH bi trebale izvući pouku iz slučaja "Vijadukt" i ne dozvoliti da se i u buduće dešavaju ovakvi propusti za koje po pravilu niko ne odgovara. Pod hitno se kaže mora uraditi revizija svih do sada dodijeljenih koncesija.

"Definitivno mora postojati neka ekipa eksperata koji će ići koncesiju po koncesiju. Ustanoviti šta je stvarno stanje da bi na osnovu toga mogla biti napravljena preporuka da vi to ne možete da riješite, regulišete, uradite, dobijete i tome slično i onda vam predlažemo da vi sami odustanete od koncesije, jer je ne možete realizovati", navodi Pavlović.

Inače sa Slovencima je u toku još jedan arbitražni spor čiji je ishod krajnje neizvjestan, a koji je mnogo ozbiljniji i veći od ovog sa Vijaduktom. Radi se o tužbi Elektrogospodarstva Slovenije protiv Bosne i Hercegovine kojom se traži nadoknada u iznosu od milijardu i 360 miliona maraka za prijeratna ulaganja u Rudnik i Termoelektranu 'Ugljevik' i električnu energiju koja nije isporučena od 1991.godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije