Emrić odgovorio Džaferoviću: Izgubili bi šahovsku partiju da ste prihvatili izmjene članova

2
Radiosarajevo.ba
Emrić odgovorio Džaferoviću: Izgubili bi šahovsku partiju da ste prihvatili izmjene članova
Foto: Radiosarajevo / Džaferović/ Emrić

Jasmin Emrić, zastupnik NES-a u Parlamentu Bosne i Hercegovine, komentarisao je nedavne izjave Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva BiH koje se tiču Rezolucije Evropskog parlamenta.

"Osjećajući se prozvanim od gosp. Džaferovića kada je u Dnevniku D FTV pozvao sve da govore samo istinu i ništa više želim da ga uz njegovu priču o velikoj pobjedi isključivo SDA u kontekstu usvojene Rezolucije Evropskog parlamenta o Bosni i Hercegovini i odbijenih amandmana o legitimnom predstavljanju podsjetim na neke njihove stavove i činjenice sa razgovora koji su vođeni o ustavnoj i izbornoj reformi u Neumu i Sarajevu.

Slažem se s gosp. Džaferovićem kada kaže da naši ljudi trebaju znati istinu, te stoga kao učesnik navedenih razgovora ispred Narodnog evropskog saveza BiH želim reći da bi gosp. Izetbegović i gosp. Džaferović izgubili kako oni kažu 'šahovsku partiju' jer su na početku igre prihvatili izmjenu člana V Ustava Bosne i Hercegovine kojim bi se uvelo legitimno predstavljanje na način da se iz Federacije Bosne i Hercegovine biraju dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i to: Predstavnik bošnjačkog konstitutivnog naroda i ostalih građana i Predstavnik hrvatskog konstitutivnog naroda i ostalih građana.

Premijer liga BiH: Velika pobjeda FK Sarajevo, Francis Kyeremeh junak susreta

Premijer liga BiH: Velika pobjeda FK Sarajevo, Francis Kyeremeh junak susreta

Džaferović se u Predsjedništvu BiH susreo sa Christianom Schmidtom

Džaferović se u Predsjedništvu BiH susreo sa Christianom Schmidtom

Uvidjevši koliko bi ta izgubljena 'šahovska partija' nanijela nepopravljivu štetu za Bosnu i Hercegovinu mi predstavnici NES-a BiH na sastanku u Sarajevu odmah smo u prvom potezu reagirali i iznijeli stav da to za nas nije prihvatljivo, te da nećemo prihvatiti uvođenje etničkog legitimnog predstavljanja kako je predloženo, kao ni elektorski model za izbor članova Predsjedništva BiH.

Na žalost tada je Izetbegoviću i Džaferoviću sve to bilo prihvatljivo, te nisu reagirali odlučno i ozbiljno kako to Džaferović sada kaže, već su nastavili razgovore i tražili kompromis oko nadležnosti Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine. Sreća pa je Čović postavio maksimalističke ciljeve i bio uporan pa je propao dogovor, a s tim i etničko legitimno predstavljanje.

Drago mi je da je i Džaferović sada shvatio koliko je važno da je tada spriječeno uvođenje etničkog legitimnog predstavljanja u Ustav Bosne i Hercegovine, a koje im je u fazi razgovora bilo prihvatljivo te nisu bili protiv takvog izbornog modela. Dakle, ništa nam drugo ne treba, već samo istina.

Također, zanimljivo je da Džaferović priznaje da nema ozbiljnu procjenu za izbor članova Predsjedništva BiH na predstojećim Općim izborima, ali nešto vidi, nešto zna i nešto će oni uraditi u narednom periodu, kako kaže, te je siguran da će gospodin Izetbegović biti izabran za člana Predsjedništva BiH.

Ostaje otvoreno pitanje šta će to oni uraditi kada je gosp. Džaferović, bez ozbiljne procjene, siguran u izbor svog stranačkog vođe za člana Predsjedništva BiH?

Možada misli da će opet biti toliki broj nevažećih listića kao i 2018. godine koji će osigurati pobjedu ovaj put gosp. Izetbegoviću. Šta smjeraju ostaje da se vidi, a sve nas pozivam na oprez.

Ništa nam drugo ne treba već samo istina i pošteni izbori pa sam onda i ja siguran da će u Predsjedništvo BiH ovaj put biti izabran Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije", poručio je Emrić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije