Emir Suljagić za Radiosarajevo.ba: Njemačko-britanska inicijativa je dobra i loša vijest

Radiosarajevo.ba
Emir Suljagić za Radiosarajevo.ba: Njemačko-britanska inicijativa je dobra i loša vijest

Emir Suljagić, član Predsjedništva Demokratske fronte (DF), prokomentirao je za portal Radiosarajevo.ba otvoreno pismo građanima i poziv novoizabranim političarima koje su uputile diplomatije Njemačke i Velike Britanije.

VEZANA VIJEST: FOTO: Velika Britanija i Njemačka zahtijevaju da se bh. političari pismeno obavežu na reforme

"S jedne strane ovo je dobra vijest jer s dnevnoga reda skida pitanje presude Sejdić-Finci koja formalno-pravno nikada nije trebala biti nešto čime se trebala baviti EU. DF je nastao kao odgovor na izdaju ideje građanske Bosne i Hercegovine od dijela rukovodstva tadašnjeg SDP-a koje je podržalo sporazum Lagumdžija-Čović i smatramo da je apsolutni prioritet usklađivanje Ustava BiH s Europskom konvencijom o ljudskim pravima", rekao je Suljagić.

On je, međutim, istaknuo da u DF-u misle da je uloga EU u ovom pitanju bila na kraju nekonstruktivna jer je dovela do jako lošeg tzv. Briselskog sporazuma u kojem se spominjalo to da narodi postaju izborne jedinice, za što Suljagić smatra da je suštinski suprotno od temeljnih principa DF-a. 

"Ova britansko-njemačka inicijativa znači da taj sporazum ide u historiju na isti način na koji je otišao Prudski sporazum. Pitanje presude Sejdić-Finci treba da se rješava na relaciji Sarajevo - Strasbourg i to je dobro jer se političkom nedosljednošću, prvenstveno Zlatka Lagumdžije, ono pretvorilo u ispunjavanje želja najtvrđeg dijela HDZ-a.

S druge strane, novi pristup EU je donekle i loša vijest jer se ponovo ide u pravcu u kojem smo otišli 2007-08 kada je od reforme policije stvorena farsa. Snižavanje kriterija, ili uklanjanje istih, do sada nije donijelo rezultate u BiH i mislim da to neće biti slučaj ni ovaj put. Kao što rekoh, dobro je to što se Sejdić-Finci više neće koristiti da bi se došlo do podjele Federacije BiH na dva dijela. Presuda se može vrlo elegantno riješiti u Parlamentu BiH tako što se ukinu etnički prefiksi i za to je postojala, a vjerujem i sada da postoji, kvalificirana većina u oba doma Parlamenta BiH", smatra Emir Suljagić.

Na kraju je istaknuo da se vidi da se Milorad Dodik ponaša kao da nije potpuno zavisan od volje stranaka iz Sarajeva - inače ne bi pričao staru priču o raspadu BiH - i da misli da je sada mnogo vjerovatnije da se vlast na nivou BiH formira relativno brzo sa strankama iz Saveza za promjene.

"Postoje određeni signali da su oni spremni da odmah na početku ispunimo nekoliko bitnih zadaća - koordinacioni mehanizam i vojnu imovinu - i moj lični stav je da bi u tom slučaju učešće DF-a u vlasti bilo svrsishodno jer bi dovelo do konkretnog rezultata. Čini mi se da SNSD želi nastavak posljednje četiri godine i učešće DF-a u takvoj podjeli plijena mi se čini kao put u razočarenje ljudi koji su nam dali ogromno povjerenje. DF danas predstavlja četvrtu grupu građana u BiH - one koji su prvenstveno Bosanci i Hercegovci - i moramo dati sve od sebe da ih ne iznevjerimo na način na koji je to uradio Lagumdžija", izjavio je na kraju Suljagić.

Vjerujete li da će bh. političari pristati na ponudu Njemačke i Velike Britanije? Glasajte u anketi portala Radiosarajevo.ba 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije