Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

22
Radiosarajevo.ba
Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid
Europa Newswire / Stephane Dujarric

Stéphane Dujarric, glasnogovornik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) jučer, 1. maja, održao je dnevni briefing na kojem je govorio o brojnim globalnim pitanjima.

Jedno od njih se ticalo i rezolucije o genocidu u Srebrenici, o kojoj će uskoro glasati UN, i glasilo je: 

"Šta glavni sekretar misli o rezoluciji koja će biti predstavljena na Generalnoj skupštini o genocidu u Bosni i Hercegovini, u osnovi da se formalizira rezolucijom koju imaju da je ono što se dogodilo u Srebrenici prije 30 godina bio genocid. Je li ovo akcija razdora ili je to nešto što je dobra ideja imati nakon 30 godina?"

GRAS potvrdio: Tramvaji zbog udesa trenutno rade samo od Ilidže do Skenderije

GRAS potvrdio: Tramvaji zbog udesa trenutno rade samo od Ilidže do Skenderije

Dujarric je odgovorio:

"Gledajte, države članice i njihova mudrost iznijet će rezolucije o različitim temama i glasati o njima kako im odgovara. Što se tiče ovog konkretnog pitanja, sudski je priznata činjenica da je u Bosni bio genocid. I mi ovdje uvijek kažemo, uvijek vam kažemo, kad nas pitate o genocidu na različitim mjestima, ako je to sudski priznato, što se nas tiče, jeste. Dakle, te se činjenice za nas nisu promijenile."

No, insistiralo se na odgovoru na pitanje "da li je to dobra ideja?", na što je Dujarric poručio:

Vijeće sigurnosti UN uskoro će ponovo raspravljati o BiH: Poznat datum sjednice

Vijeće sigurnosti UN uskoro će ponovo raspravljati o BiH: Poznat datum sjednice

"To uopće nisam rekao. [smijeh] Nisam rekao da je to dobra ideja i nisam rekao da je to loša ideja. Rekao sam da će države članice učiniti sve što rade po svojoj mudrosti. Iznio sam naš stav; možda ćete moći napraviti usporedbu i kontrast i analizu."

Vijeće sigurnosti UN-a će sredinom maja raspravljati o Bosni i Hercegovini. Ova informacija se nalazi na zvaničnoj stranici Vijeća sigurnosti UN-a, a sjednica će se održati 15. maja. U pitanju je redovna sjednica Vijeća sigurnosti te upravo je ona bila razlog negodovanja zbog sazivanja vanredne sjednice na poziv Rusije. Podsjećamo, 30. aprila je održana vanredna sjednica na kojoj se govorilo o situaciji u Bosni i Hercegovini. Na toj sjednici se prisutnim zvaničnicima obratio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (22)

/ Povezano

/ Najnovije