Emir Suljagić: Glavni tužilac stekao uslove za imenovanje – u Rusiji

2
F. V.
Emir Suljagić: Glavni tužilac stekao uslove za imenovanje – u Rusiji
Foto: Twiter / Emir Suljagić / Fotografije Kajganića u Rusiji

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari dr. Emir Suljagić iznio je danas zanimljivu opasku na račun vršioca dužnosti glavnog državnog tužioca Milanka Kajganića.

"A evo i gdje nam je novi glavni tužilac stekao uslove za imenovanje - u Rusiji", napisao je Suljagić, uz svježe fotografije Kajganića tokom obilaska Peterhofa, kompleksa palača i okolnih parkova, koji se nalazi u Sankt-Peterburgu koji se naziva i ruskim Versajom.

Zanimljivo je da je Kajganić i u januaru ove godine učestvovao u Moskvi na obilježavanju 300. godišnjice od osnivanja Generalnog tužilaštva Rusije.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Tom prilikom u Rusiji je održao susrete i razgovore s tužiocima iz više zemalja, u pogledu jačanja međunarodne saradnje u borbi protiv međunarodnog organiziranog kriminala, pranja novca, korupcije, ekstremizma i terorizma, saopćeno je tada.

Podsjetimo, visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine je 4. maja, raspisalo konkurs za 19 rukovodećih pravosudnih pozicija, među kojima je i pozicija glavnog tužioca Državnog tužilaštva.
Osnovni uvjeti, prema konkursu otvorenom do 19. maja, zahtijevaju da je kandidat državljanin Bosne i Hercegovine, intelektualno i fizički sposoban da obavlja sudijsku ili tužilačku dužnost, da ima diplomu pravnog fakulteta iz BiH, Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) ili nekog drugog pravnog fakulteta, pod uvjetom da je diploma koju je izdao taj pravni fakultet nostrificirana u skladu sa zakonom, kao i da ima položen pravosudni ispit u spomenutim državama ili priznat.

Novi glavni tužilac se bira nakon smjene Gordane Tadić

Kajganić je 2014. godine imenovan na poziciju tužioca Državnog tužilaštva, a za zamjenika glavne državne tužiteljice izabran je 2019. godine, zajedno s Dianom Kajmaković.

Izbor vršioca dužnosti obavljan je između četiri zamjenika nekadašnje glave tužiteljice – Ismeta Šuškića, Ozrenke Nešković, Kajganića i Kajmaković.

Kajganić je rođen u Doboju 16. novembra 1975. godine. Srednju školu unutrašnjih poslova je završio u Banjoj Luci 1994. godine, a 1998. godine je diplomirao na Višoj školi unutrašnjih poslova u Banja Luci. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u 2005. godine, a pravosudni ispit je položio 2008. godine.
U periodu od 16. juna 1994. godine do 31. decembra 2006. godine je radio u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS na raznim poslovima, od policajca, komandira voda, inspektora u Odjeljenju za suzbijanje proizvodnje i prometa opojnih droga i na kraju inspektora za unutrašnju kontrolu. Od 1. januara 2007. godine do 15. marta 2014. godine je bio zaposlen u Specijalnom tužilaštvu u Banjoj Luci. Nekako u isto vrijeme ulogu Eliota Nesa u istom tužilaštvu, a kasnije Osnovnom sudu Banja Luka imao je Milan Tegeltija, kasnije bivši čelnik VSTV-a, a danas savjetnik Milorada Dodika, lidera SNSD-a.

Kajganić je i konsultant OSCE-a iz oblasti krivičnog prava te je kao edukator učestvovao na više seminara organiziraniih i podržanih od strane Misije OSCE-a u BiH, Ministarstva pravde BiH i Udruženja sudija FBiH za sudije, tužioce, advokate i policijske službenike u BiH. Član je pregovaračkog tima Bosne i Hercegovine za proces pregovaranja Sporazuma o saradnji između EUROJUST-a i BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije