Emela Mujanović napušta Oružane snage BiH: 'Dovedena sam u situaciju da biram...'

29
Radiosarajevo.ba
Emela Mujanović napušta Oružane snage BiH: 'Dovedena sam u situaciju da biram...'
Foto: Facebook / Emela Mujanović

Emela Mujanović, pripadnica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, javno je izrazila svoje nezadovoljstvo i razočaranje odlukom da se zabrani nošenje hidžaba u vojsci.

Putem svog Facebook profila, Mujanović je objavila da će uskoro napustiti svoje zvanje zbog ovog pravila koje bi rezultiralo time da u Oružanim snagama BiH više neće biti nijedne pokrivene žene.

U svom postu, Mujanović je istakla da je dovedena u situaciju da mora birati između svoje vjere i vojnog poziva te da odluka da se zabrani nošenje hidžaba predstavlja narušavanje prava na slobodu vjeroispovijesti.

Da li znate šta znači Bajram Šerif Mubarek Olsun, a šta Allah razi olsun

Da li znate šta znači Bajram Šerif Mubarek Olsun, a šta Allah razi olsun

Post izaziva reakcije među građanima, posebno Bošnjacima, koji se suočavaju s pitanjem tolerancije prema vjeri svojih sugrađana. Mujanović naglašava da podržava suživot, ali istovremeno izražava nezadovoljstvo što hidžab nije toleriran u vojsci, dok se istovremeno podržava različite druge inicijative.

Ova situacija pokazuje duboke podjele u društvu i postavlja pitanje o pravima na slobodu vjeroispovijesti u Bosni i Hercegovini, dok Mujanović ističe da država ne bi trebala biti izgrađena na nepravdi prema jednoj grupi njenih građana.

Njenu objavu prenosimo u cijelosti: 

"Za nekoliko dana, zvanično, neće biti ni jedna pokrivena žena u Oružanim snagama BiH jer se ja uskoro razdužujem. Dovedena sam u situaciju da biram između svog zvanja i hidžaba...
(Pod pokrivenom ženom mislim na ženu koja je pokrivena u civilu ali i na službi kada je u uniformi)
Bošnjaci, da ne prozivam po imenima, a i ostali sugrađani, da li se ponosite ovom odlukom tj presudom, zabranom hidžaba! Kažete svi želite suživot a ne možete da tolerišete vjeru svog sugrađana ! Povorka se podržava ali hidžab ne. Država se ne gradi na temelju nepravde prema jednoj grupi njenih građana ! Nije moja Bosna kriva nego oni koji vladaju sa njom", napisala je Emela Mujanović na svom Facebook profilu.

Za nekoliko dana, zvanično, neće biti ni jedna pokrivena žena u Oružanim snagama BiH jer se ja uskoro razdužujem....

Posted by Εμέλα Μουγιάνοβιτς on Tuesday, May 21, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (29)

/ Povezano

/ Najnovije