Elmedin Konaković za Radiosarajevo.ba: 'Bosna i Hercegovina odavno nije bila u boljoj poziciji'

2
N. Ž.
Elmedin Konaković za Radiosarajevo.ba: 'Bosna i Hercegovina odavno nije bila u boljoj poziciji'
Foto: Privatni album / Elmedin Konaković na samitu u sklopu Berlinskog procesa u Tirani

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković (NiP) boravio je u Tirani na samitu u sklopu Berlinskog procesa. 

U putu nazad za Bosnu i Hercegovinu, Elmedin Konaković dao je izjavu za portal Radiosarajevo.ba, gdje je opisao sastanke održane u Tirani i cjelokupne impresije ovog samita. 

"Imali smo konstruktivne sastanke. Mislim da je stvarno Berlinski proces pokazao svoju svrhu, te da daje rezultate. Već su tri zemlje ratificirale dokumente donesene u sklopu ovog procesa, a dio ove grupe je i Bosna i Hercegovina. Na sjednici Doma naroda održanoj 4. oktobra, donesene su važne odluke koje su se od nas zahtijevale koje su dio Berlinskog procesa", rekao je Konaković.

Denis Bećirović: "Strateški interes je da se u BiH osigura potpuna sloboda medija"

Denis Bećirović: "Strateški interes je da se u BiH osigura potpuna sloboda medija"

Konaković je istakao da se donesene odluke odnose na mobilnost radne snage te na priznavanje diploma, a naglasio je i zašto bi građanima Bosne i Hercegovine ove odluke i ovi procesi morali biti važni. 

"Ovo su stvari koje su izrazito važne iz dva razloga. Prvi je da Europskoj uniji pokazujemo da možemo drugačije, da se možemo dogovoriti i usaglasiti oko ovih stvari. Drugi je da će se otvoriti nove mogućnosti za rast bh. privrede. To su stvari koje će donijeti bolji život građanima BiH", ističe Konaković. 

Potvrđeno za Radiosarajevo.ba: FUP raskrinkao muškarca koji je prijetio smrću Elmedinu Konakoviću

Potvrđeno za Radiosarajevo.ba: FUP raskrinkao muškarca koji je prijetio smrću Elmedinu Konakoviću

Naveo je i da su u Tirani predstavnici šest zapadnobalkanskih zemalja imali sastanak s komesarom za susjedstvo i proširenje Europske unije (EU) Oliverom Varhelyijem, s kojim je imao odličan razgovor. 

"Europska unija se sprema u ozbiljnu diplomatsku ofanzivu na ovaj dio Europe. Radi se o pozamašnoj brojci koja će biti dostupna zemljama Zapadnog Balkana, kroz različite fondove. Tu je i zajedničko tržište EU, koje bi za firme iz Bosne i Hercegovine predstavljalo veliku priliku da prošire svoje poslovanje i tako dodatno ojačaju bosanskohercegovačku ekonomiju.

Naravno, neke od ovih stvari zavise od naše brzine donošenja reformi, ali konkretne nagrade će biti brzo dostupne", dodao je Konaković. 

Rekao je i kada očekuje da će biti poznato više detalja o ovom programu EU. 

"Do 10. novembra bi svi detalji trebali biti poznati. To uključuje iznose za pojedine grantove, fondove i druge finansijske prilike", otkrio je Konaković. 

Elmedin Konaković: 'Dodik najviše šteti građanima RS, možda je ljut zbog...'

Elmedin Konaković: 'Dodik najviše šteti građanima RS, možda je ljut zbog...'

Ministar vanjskih poslova BiH je imao i važan bilateralni sastanak u sklopu ovog samita sa svojom kolegicom iz Njemačke Annalena Baerbock. 

"Imali smo jednu dužu šetnju tokom koje smo razgovarali o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Ja sam izrazio zadovoljstvo što se sada BiH nalazi na agendi svjetskih sila kakve su Njemačka i SAD. Tokom svoje posjete Washingtonu vidio sam da se o našoj zemlji ozbiljno razgovara, a isti je slučaj i u Njemačkoj. 

Smatram da Bosna i Hercegovina odavno nije bolje stajala na međunarodnom planu. Ne mogu reći ikada, jer je bilo vremena kada smo bili u fokusu, ali stvarno dugi niz godina nije bila u boljoj poziciji na međunarodnom nivou", rekao je za kraj izjave za portal Radiosarajevo.ba Elmedin Konaković. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije