Elmedin Konaković sastao se sa ambasadorom Kuwaita: 'Saradnja će biti unaprijeđena'

3
Radiosarajevo.ba
Elmedin Konaković sastao se sa ambasadorom Kuwaita: 'Saradnja će biti unaprijeđena'
Foto: X.com / Elmedin Konaković i H.E. Alkhurainej

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković sastao se sa ambasadorom Kuwaita, Zaherom M. B. M. Alkhurainejem.

Saopštenje Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine prenosimo u cijelosti:

"Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je 9. augusta 2023. godine sa ambasadorom Države Kuvajt u Bosni i Hercegovini Zaherom M. B. M. Alkhurainejem.

Zagrebački obavještajac ponovo djeluje u BiH: "Ne treba obraćati pažnju na američka rješenja"

Zagrebački obavještajac ponovo djeluje u BiH: "Ne treba obraćati pažnju na američka rješenja"

Ministar Konaković je tom prilikom odnose Bosne i Hercegovine i Kuvajta ocijenio dobrim i prijateljskim, te je istakao interes naše zemlje za unaprijeđenje ekonomske saradnje i privlačenje kuvajtskih investitora.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, ministar je naglasio čvrstu opredjeljenost Bosne i Hercegovine da nastavi ispunjavati uslove na putu ka članstvu u EU, što će je učiniti atraktivnijom za potencijalne strane investitore.

Tokom susreta, istaknuta je važnost razmjene posjeta na visokom i najvišem nivou u narednom periodu. S tim u vezi, ministar Konaković je obavijestio ambasadora o namjeri da službeno posjeti Državu Kuvajt u oktobru ili novembru mjesecu ove godine, te iskazao interes za posjetu kuvajtskih zvaničnika Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je bilo riječi i o rješavanju administrativnih prepreka za državljane Kuvajta u vezi s pitanjem stjecanja vlasništva nad nekretninama u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Alkhurainej je informisao ministra Konakovića o izborima održanim u junu ove godine i formiranju nove Vlade Kuvajta. Prenio je pozdrave ministra vanjskih poslova Kuvajta šeika Salema Abdullah Al-Jaber Al-Sabaha upućene ministru Konakoviću.

Osvrnuvši se na bilateralnu saradnju dvije zemlje, ambasador je posebno istakao kako je nužno unaprijediti saradnju u oblasti poslovanja, obrazovanja, zdravstva.

Konaković pozvao Bećirovića i Komšića da smijene ambasadora Vranješa po hitnom postupku

Konaković pozvao Bećirovića i Komšića da smijene ambasadora Vranješa po hitnom postupku

Sagovornici su tokom susreta istakli i dobru međusobnu saradnju u pogledu razmjene podrški u kandidaturama za pozicije u međunarodnim i regionalnim organizacijama. S tim u vezi, ambasador Alkhurainej je informisao ministra Konakovića o kandidaturi Kuvajta za članstvo u Vijeću za ljudska prava UN-a za period 2024-2026.

Obostrano je izraženo uvjerenje da će se ukupni odnosi između Bosne i Hercegovine i Države Kuvajt nastaviti razvijati na obostranu korist dviju zemalja".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije