Elmedin Konaković pozvao Vladu KS na radikalne mjere: Ove ljude ne smijemo čekati

Radiosarajevo.ba
Elmedin Konaković pozvao Vladu KS na radikalne mjere: Ove ljude ne smijemo čekati
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Zaraženih: 197.219
Umrlih: 7.949
Oporavljenih: 81.683
Broj slučajeva u BiH: 27

Predsjednik Naroda i pravde, te zastupnik ove stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je pozvao Vladu Kantona Sarajevo i druge kantonalne vlade na, kako je naveo, radikalne mjere zbog situacije uzrokovane COVID-19.

"Apelujem na Vladu Kantona Sarajevo i druge kantonalne vlade da ne čekaju sterilni Federalni štab Civilne zaštite na čelu sa Jelkom Milićević, te da poduzmu adekvatne mjere", napisao je na svom Facebook profilu.

Nenadić se obratio građanima: Čekat ćemo naredbe Štaba Civilne zaštite FBiH

Kako je istakao, Ustav Federacije, njegovi članovi tri i četiri, daju apsolutno pravo na to.

"Zakon o nadležnostima organa vlasti Kantona Sarajevo u oblasti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća još je jedan argument i pravni osnov za djelovanje", smatra Konaković.

Naglasio je da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine izdvojila 30 miliona maraka za kliničke centre i najavila smanjenje doprinosa za obrtnike, ne vodeći uopšte računa o ostalim ustanovama u zdravstvu i drugim privrednim granama koje su pogođene.

"Na ove ljude ne smijemo čekati! Radikalne mjere prevencije i snažna podrška realnom sektoru, selektivno, ugroženim granama. Na to se ne može čekati", zaključio je Konaković.

U Bosni i Hercegovini je proglašeno stanje nesreće.

COVID-19 je dijagnosticiran kod 27 osoba u zemlji. U međuvremenu su dvije osobe izliječene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije