Elmedin Konaković održao sastanke sa ambasadorima Saudijske Arabije, Egipta i Katara

4
Radiosarajevo.ba
Elmedin Konaković održao sastanke sa ambasadorima Saudijske Arabije, Egipta i Katara
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova BiH / Ambasador i ministar vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova danas je održao tri odvojena radna sastanka, i to sa ambasadorom u Bosni i Hercegovini  Kraljevine Saudijske Arabije Osamahom Dakhelom R. Al Ahmadijem, ambasadorom u BiH Arapske Republike Egipat, Yasserom Abdelrahmanom Ali Sorourom i sa ambasadorom u BiH Države Katar Sultanom bin Ali Al-Khaterom.  

Elmedin Konaković je tokom razgovora naglasio dobre i prijateljske bilateralne odnose između Bosne i Hercegovine i ove tri države.

Ministar Konaković je sa ambasadorom Al Ahmadijem razgovarao ugovornom o regulisanju odnosa dvije zemlje pri čemu je naglašena potreba zaključivanja međudržavnih sporazuma u narednom periodu između dvije države za koje je završena formalnopravna procedura.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Ambasador Al Ahmadi je posebno iskazao interes za što skorije potpisivanje Sporazuma za upravljanje diplomatskim kvartom u Rijadu. Također je informisao ministra Konakovića da je Saudijska Arabija, uz Južnu Koreju i Italiju, kandidat za organizaciju svjetske izložbe Expo 2030. godine i, u tom pogledu, izrazio nadu za podršku Bosne i Hercegovine ovoj kandidaturi.

Ministar Konaković se tokom susreta osvrnuo na vanjskopolitičke prioritete naše zemlje i iskazao interes za očuvanje dobrih odnosa kako sa Saudijskom Arabijom tako i sa zemljama Istoka. Naglasio je da su Bosna i Hercegovina i Saudijska Arabija važni partneri i da je bitno nastaviti njegovati dobre odnose. Zahvalio je Kraljevini Saudijske Arabije na pomoći koju je pružala i još uvijek pruža našoj zemlji.

Sastanak Elmedina Konakovića i Daniela Hunna, tema unapređenje saradnje BiH i Švicarske

Sastanak Elmedina Konakovića i Daniela Hunna, tema unapređenje saradnje BiH i Švicarske

Ministar Konaković je ponovio poziv ministru vanjskih poslova Saudijske Arabije da posjeti
Bosnu i Hercegovinu.

Pored toga, ministar Konaković u razgovoru sa ambasadorom Arapske Republike Egipat Yasserom Abdelrahmanom Ali Sorourom naglasio je važnost razmjena posjeta te, u tom pogledu, izraženo je zadovoljstvo predstojećom službenom posjetom ministra Konakovića Egiptu, na poziv egipatskog ministra vanjskih poslova. 

Ambasador Egipta i ministar vanjskih poslova
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova BiH: Ambasador Egipta i ministar vanjskih poslova

Tokom susreta razgovarano je i o nastavku saradnje u oblasti obrazovanja. Ambasador Ali Sorour je posebno iskazao interes za učešće predstavnika Bosne i Hercegovine na obukama za diplomate, predstavnike policije i vojske iz BiH, a koje egipatska strana redovno organizira.

Obostrano je istaknuta opredjeljenost za nastavak jačanja ukupnih odnosa Bosne i Hercegovine i Egipta.

Ambasador Države Katar i ministar vanjskih poslova
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova BiH: Ambasador Države Katar i ministar vanjskih poslova

Pored toga, ambasador Države Katar u BiH Sultan bin Ali Al-Khater je naglasio je interes investitora iz Katara za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu, te je iskazao poseban interes za rješavanje administrativnih prepreka za državljane Katara u vezi sa vlasništvom nad nekretninama u Bosni i Hercegovini.

Ministar Konaković je informirao sagovornika o aktuelnoj političkoj situaciji i reformskim procesima na putu BiH ka EU. Zahvalio se na dosadašnjoj pomoći Katara našoj zemlji, naročito za donacije u vrijeme pandemije koronavirusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Najnovije