Eksplozivne tvrdnje: Da li su ovo pozadina priče i motivi odlaska Alme Čolo iz SDA?

14
Radiosarajevo.ba
Eksplozivne tvrdnje: Da li su ovo pozadina priče i motivi odlaska Alme Čolo iz SDA?
Foto: Radiosarajevo.ba / Alma Čolo i Bakir Izetbegović

Sad već bivša članica Stranke demokratske akcije (SDA) Alma Čolo jutros je otkrila neke nove detalje svog razlaza sa ovom strankom.

U jutarnjem programu Čolo je, na televiziji, otvoreno govorila o stanju u stranci kao i o nekim procesima koji su do sada bili nejasni.

"Vidjela sam da toj stranci ne trebam, vidjela sam da neki ljudi vole da zavađaju, da me konfrontiraju sa Amorom Mašovićem s kojim sam sve ove godine bila saradnik", navela je Čolo za N1.

Objavljena prognoza do ponedjeljka: Najavljeno sunčano vrijeme, a onda nagla promjena

Objavljena prognoza do ponedjeljka: Najavljeno sunčano vrijeme, a onda nagla promjena

Iako iskrena, ova bivša visokopozicionirana i ugledna članica SDA ipak nije ulazila u dubinu i suštinu problema. No, Raport navodi kako je dobio sve detalje privatne i političke drame koju je Alma Čolo proživljavala posljednjih nekoliko mjeseci. Sve je navodno krenulo još u predizbornoj kampanji kada je Čolo shvatila da joj se 'radi iza leđa'.

Iako prva pravnica SDA i bliska saradnica Bakira Izetbegovića, Čolo je imala vrlo otvorene stavove pa čak i suprotne smjernicama stranke, posebno kada su u pitanju kriminal i korupcija. Čolo se u nekoliko navrata jasno ogradila od afere Respiratori te je pozivala svog stranačkog kolegu Fadila Novalića da podnese ostavku. Oštro je kritizirala i aktere afere 'Asim'.

Alma Čolo napustila SDA: Za portal Radiosarajevo.ba otkrila - zašto

Alma Čolo napustila SDA: Za portal Radiosarajevo.ba otkrila - zašto

No, problemi su navodno nastali zbog jedne druge izjave. Nezvanično se tvrdi kako joj supruga Bakira Izetbegovića – Sebija Izetbegović – nikad nije 'halalila' izjavu u kojoj je rekla da bi Bakir trebao razmisliti da 'skloni' suprugu.

"Na predsjedniku je velika odgovornost da prosudi da li je dobro da on i supruga budu u rukovodstvu SDA istovremeno. Nisam za to da porodične veze preovladavaju političkim partijama", rekla je Čolo.

Do nje su vrlo brzo stigle informacije po kojima je Sebija Izetbegović preko Foruma žena SDA i drugih organa stranke upućivala instrukcije da se zaobilazi ime Alme Čolo i da se prioritet da Amoru Mašoviću. Upravo zato je Čolo u prvoj izjavi nakon što je procurilo da izlazi iz SDA i kazala: "Eto im Amor Mašović."

Šta se dešava u Stranci demokratske akcije?

Šta se dešava u Stranci demokratske akcije?

Isti izvor tvrdi da je Čolo taj problem iznijela i na sjednici Predsjedništva SDA koju je vodio Bakir Izetbegović. Čolo je direktno rekla da ima informacije da je Sebija Izetbegović sabotira i opstruira i da zbog toga vjerovatno neće proći na izborima - reakcije stranke i članova nije bilo.

Međutim, tvrdi Raport, vrlo brzo nakon završetka sjednice, Almi Čolo zazvonio je telefon – zvala je Sebija. Prema tim informacijama, Sebija je navodno rekla da će blokirati njen mobilni telefon, a Alma Čolo joj je odgovorila da nema potrebe jer će ona blokirati nju. I to je faktički bio kraj. Bakir Izetbegović nakon toga je navodno u potpunosti prekinuo svu komunikaciju sa Čolo. Navodno nije ni odgovorio na pismo koje je Čolo, s kojom je donedavno iznimno blisko sarađivao, poslala Predsjedništvu SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije