Šta se dešava u Stranci demokratske akcije?

5
Radiosarajevo.ba
Šta se dešava u Stranci demokratske akcije?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Centralni predizborni skup SDA

Nakon posljednje sjednice Predsjedništva stranke, pojedini članovi Stranke demokratske akcije (SDA) komentarisali su izlazak članice Predsjedništva SDA Alme Čolo iz stranke.

U pismu ostavke koje je dostavila vrhu stranke, Čolo je navela da želi aplicirati na pozicije koje zahtijevaju političku neutralnost te da podnosi ostavku na sve stranačke dužnosti.

"S obzirom na to da u narednom periodu želim da apliciram za određene pozicije, koje zahtijevaju političku neutralnost, obaviještavam vas da podnosim ostavku na članstvo u Stranci demokratske akcije i ostavku na sve stranačke dužnosti u SDA", navela je Čolo.

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Ostavku Alme Čolo prokomentarisali su i sada već bivše stranačke kolege, nakon sjednice Predsjedništva stranke. Za jedne je ovo ispravna, za druge pogrešna odluka.

"Gospođa Čolo je napravila grešku i najviše je naštetila sebi. Žao mi je što je to uradila. Volio sam da nije i mislim da je to greška sa njene strane", izjavio je za BHRT Šefik Džaferović, član Predsjedništva SDA.

Safet Softić, pak, također član Predsjedništva SDA izjavio je kako "on ima objašnjenje" da Čolo zapravo namjerava da se kandidira za pravosudne funkcije i da je članstvo u stranci smetnja za takvu odluku.

Alma Čolo napustila SDA: Za portal Radiosarajevo.ba otkrila - zašto

Alma Čolo napustila SDA: Za portal Radiosarajevo.ba otkrila - zašto

"Sve stranke dočekaju osipanje članstva onda kada više ne mogu odgovoriti očekivanjima članova", podsjeća politički analitičar Esad Bajtal. Pitanje koje se postavlja, ističe je, da li je riječ o moralnoj ostavci ili je u pitanju pragmatizam.

Traži se ponovo sredina u kojoj će se moći dobiti ono što hoće da se dobije za sebe, smatra on, te ističe:

"Dakle, to nije odlazak iz moralnih idejnih ili nekih drugih opšte valjanih razloga koji bi imali svoj smisao u neslaganju sa onim šta se čini i kako se čini prema društvu javnom interesu i dobru. To je ključno pitanje i tu leže pravi odgovori. Sve drugo je samo priča.

Sjednica Predsjedništva SDA
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Šefik Džaferović uoči sjednice Predsjedništva SDA

Da je SDA imala šansu potvrditi se kao faktor stabilnosti u proteklom periodu, smatra politički analitičar Danijel Vidović: "Oni su tu šansu tokom pregovora o promjeni Izbornog zakona propustili. Rezultati izbora su takvi kakvi jesu. Posljedica svega toga i krize vodstva rekao bih da je gubitak vlasti i sada slijedi ta jedna nova faza osipanja."

Vidović dodaje da je ostavka Alme Čolo, dosadašnje članice Predsjedništva SDA, zapravo tek početak.

Ovo su zaključci Predsjedništva SDA nakon višesatne sjednice - samo tri rečenice

Ovo su zaključci Predsjedništva SDA nakon višesatne sjednice - samo tri rečenice

Podsjetimo, duže vrijeme u SDA dešavaju se unutrašnji raskoli koji su ovu stranku ozbiljno uzdrmali, a što se nastavilo i nakon izbora.

Rasipanje stranačkog kadra počelo je sa odlaskom Harisa Silajdžića 1996. godine. Osnovao je stranku za Bosnu i Hercegovinu, a 2008. godine dio nezadovoljnih članova u Krajini osnovao je takođe stranku ASDA. 2009. Također, Senad Šepić 2017. osniva Nezavisni blok, a Ibrahim Hadžibajrić Nezavisnu bosanskohercegovačku listu. Potom, 2018. Mirsad Kukić formira Pokret demokratske akcije, a Elmedin Konaković Narod i pravdu. Nadalje, rukovodstvo stranke dolazi u sukob sa Aljošom Čamparom i Denisom Zvizdićem, epilog je bio istupanje obojice iz stranke. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije