Ekološki pokret upozorava: Za poplave su krivi vlasnici mHE na Željeznici

2
Radiosarajevo.ba
Ekološki pokret upozorava:  Za poplave su krivi vlasnici mHE na Željeznici
Foto: Žurnal.info / Poplave na putu Vojkovići-Krupac

Gradnja malih hidroelektrana, promjena toka rijeka, sve veća sječa šuma i konverzija staništa doveli su do erozije zemljišta – poplava. Ovo je nešto na šta već duže vrijeme upozoravamo, ali se nadležni ne obaziru, ističu iz Ekološkog pokreta Krupac.

Oni za poplave optužuju vlasnike mini hidroelektrana na Željeznici od kojih je jedan i vlasnik benzinske pumpe SAS, nadležne koji su im izdali dozvole za gradnje, ali i vodnog inspektora Radenka Sandu koji je 2018. godine zaustavio sanaciju korita rijeke Željeznice.

Sanacija je podrazumijevala postavljanje betonskih struktura uz obalu rijeke. Iz Eko pokreta navode za Žurnal da su betonske obloge postavljene s lijeve strane obale, ali nakon što se isto počelo i uz desnu obalu, po nalogu inspektora je sve obustavljeno.

Lijepe vijesti: Zabilježen nagli pad polena alergenih biljaka u zraku

Lijepe vijesti: Zabilježen nagli pad polena alergenih biljaka u zraku

On je tužio načelnika Općine Istočna Ilidža i ovaj slučaj je još pred nadležnim sudom.

“Posljedica odluke inspektora Radenka Sande jeste ova katastrofa od danas kada se rijeka izlila i odnijela dio puta u Krupcu. I ovo je nešto na šta ukazujemo cijelo vrijeme, ali za naše vapaje niko nema sluha”, ističu u Eko pokretu Krupac.

Oni prstom upiru i u vlasnika pumpe SAS koji je vlasnik mHE 'Krupac' na Željeznici, na području opština Trnovo i Istočna Ilidža.

Žurnal je, podsjetimo, ranije pisao da su radovi na izgradnji ove mHE ozvaničeni 21. marta, a vrijednost je procijenjena na oko 10 miliona KM, pisali su mediji u to vrijeme.

Uvidom u vlasničku strukturu firme SAS na Akta.ba spominju se imena Miodraga Stojanovića i Radeta Gavrića.

"Ne može se Željeznica ucijeviti i pretvoriti u korito. Došlo je do začepljenja kanala i izljevanje Željeznice u ovolikoj mjeri je posljedica toga. Govorimo to godinama i evo šta se dogodilo", dodali su.

Željeznica prijeti da odnese i benzinsku pumpu SAS u Vojkovićima, koja je upozoravaju iz Eko pokreta 'Krupac' nelegalno napravljena uz samo obalu rijeke.

"Bujica je pokrenula klizište koje prijeti da ovu benzinsku pumpu odnese u Željeznicu. To će tek biti katastrofa. Kriv je vlasnik koji je na tom mjestu izgradio pumpu, ali i oni koji su mu to dozvolili", upozoravaju iz ovog Pokreta.

Oni dalje navode da stalno apeluju na nadležne da vode brigu o životnoj sredini, da su govorili da sve kratkoročne koristi donose štetu i da lični interesi ne smiju biti iznad javnog interesa.

Ističu da sve veći uticaj čovjeka i nebrige prema životnoj sredini doveo je do toga da je ugrožena naša egzistencija. Iz ovog Pokreta upozoravaju i na deponiju u Krupačkim stijenama, te upozoravaju da će obilne padavine i u tom dijelu pokrenuti klizište što će dovesti do izljevanja otpada, raznih plinova i drugih vrsta otrova u Željeznicu, piše Žurnal.info.

"Ta deponija će uskoro eksplodirati. Upozoravamo na to stalno, godinama, kao što smo upozoravali i na sve loše strane izgradnje mini hidrocentrala, te posljedice obustave sanacije korita rijeke. Nažalost, niko nas ne sluša", zaključuju iz Eko pokreta Krupac.

Žurnal je pisao seriju tekstova o deponiji u Krupcu, koja se nalazi u vlasništvu JKP Trnovo, i na koju se već godinama otpad odlaže neadekvatno, mimo svih zakonskih pravila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije