Egrlić: Njemačka i BiH formirat će komisiju za jače uvezivanje privrede

A. D.
Egrlić: Njemačka i BiH formirat će komisiju za jače uvezivanje privrede
Foto: Arhiv / Ahmet Egrlić
Njemačka i Bosna i Hercegovina uspostavit će zajednički Task Force, odnosno stalnu komisiju koja će svakodnevno raditi na uvezivanju privreda ove dvije države, kazao je za Radiosarajevo.ba Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BIH.

Prije nekoliko dana njemačka i bh. delegacija, sastavljena od privrednika i predstavnika institucija, kako je kazao Egrlić, u Berlinu su održale niz sastanaka gdje su dogovorili formiranje navedene komisije.

"Ona bi imala 'vruću liniju' za rješavanja bilo kakvih carinskih ili vancarinskih, odnosno administrativnih barijera u poslovanju dvije zemlje. Ovo je jedan strateški momenat u kojem Njemačka zaista želi jače poslovne odnose s BiH i smatra da je naša država po tom pitanju perspektivna kao dobavljač i u tom kontekstu je posebno izražen interes autoindustrije koja bilježi sve veće rezultate u BIH, zatim proizvodnje namještaja i drugih grana“, kazao je Egrlić.

Istaknuo je i da je dogovoreno da u oktobru BiH posjeti velika njemačka delegacija privrednika i predstavnika vlasti da se upoznaju s kompanijama u našoj državi koje mogu biti dobavljači za njemačku privredu.

"To je nešto slično onoj kupovnoj inicijativi OBI-ja koji su kupovali proizvode u BiH, a koja je napravila dobar rezultat. Ali ovo je mnogo veće. Mislim da Njemačka zaista želi kroz poslovni dio napraviti jaku vezu s Balkanom, dakle ne samo sa BiH“, istaknuo je Egrlić.

Dodao je da su na sastanku u Berlinu bili prisutni predstavnici Ministarstva za privredu i energetiku Njemačke, zatim Bundestaga, te privrednici.

"Ono što smo mogli čuti jeste da se od BiH zaista očekuje pojednostavljenje procedura registracije poduzeća, dobivanja dozvola. To je set pitanja na kojima bi BiH trebala raditi, a koja nisu politička pitanja", naglasio je Egrlić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije