Njemačka otpisuje dug Bosni i Hercegovini u iznosu od 12,8 miliona eura

Anadolija
Njemačka otpisuje dug Bosni i Hercegovini u iznosu od 12,8 miliona eura
Anadolija / Ambasadorica Njemačke Christiane Hohmann
Njemačka savezna vlada je Bosni i Hercegovini otpisala dug u iznosu od 12,8 miliona eura.

Uvjet za otpis duga bio je da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine za renaturalizaciju područja oko rudnika kod Mostara i Vlada Republike Srpske za vodosnabdijevanje i zbrinjavanje otpadnih voda u Kostajnici investiraju u navedene projekte ukupno 20 posto iznosa duga iz sopstvenih sredstava.

Nakon što su sada oba entiteta ispunila taj uvjet, omogućen je otpis duga.

Ambasadorica Njemačke Christiane Hohmann pozdravila je činjenicu da je na ovaj način finansijska saradnja između Njemačke i Bosne i Hercegovine urodila plodom. Četiri hiljade ljudi u entitetu Republika Srpska profitiraju tako od novog i modernog vodosnadbijevanja i poboljšanog zbrinjavanja otpadnih voda.

U Federaciji BiH Njemačka s renaturalizacijom područja oko rudnika kod Mostara daje važan doprinos zaštiti okoliša, ne samo u gradu nego i u cijelom donjem toku Neretve i njenom ušću u Jadransko more.

Njemačka vlada je ukupno do sada za projekte Finansijske saradnje u Bosni i Hercegovini stavila na raspolaganje oko 800 miliona eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije