Egipat neće postati novi Iran

Radiosarajevo.ba
Egipat neće postati novi Iran


Razgovarala
Lana Ramljak, Radiosarajevo.ba

Posljednja egipatska revolucija svoju godišnjicu imala je 25. januara ove godine kada su hiljade Egipćane na Tahrir trgu proslavile 12 mjeseci od svrgavanja bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka kojem se upravo sudi.

Jedan od poznatih aktivista ove borbe bio je Bassem Samir, koji danas radi na mjestu izvršnog direktora Demokratske akademije Egipta.

Nekako s proljeća

Samir je već dugo vremena izrazito glasan advokat ljudskih prava u Egiptu koji je, zajedno sa još 29 istomišljenika, uhapšen u Nag Hamadiju zbog podrške koju su dali Koptskoj zajednici u Egiptu nakon žestokih napada protiv njih, u decembru 2010. Također, Samir je nadgledao rad medija za vrijeme predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Egiptu 2005, a nadzirao je i izvještavanje arapskih medija o situaciji Darfuru (Sudan).


Arapsko proljeće u Egiptu

Samir je u Sarajevu gost POINT konferencije na kojoj če učestvovati kao jedan od govornika, tokom panel-diskusije na temu „šta je Egipat postigao do danas i kojim pravcem se kreće“.

U intervjuu koji je dao za portal Radio Sarajevo, Bassem Samir je podsjetio na značaj novih medija i socijalnih mreža (nove tehnologije) za Egipatsku revoluciju:

„Mi u Egiptu nismo imali nezavisne medije, mladi nisu imali mogućnost da iskažu svoje političke stavove – čak nam je bilo zabranjeno baviti se političkim aktivizmom za vrijeme studiranja, tj. okupljati se u ove svrhe na Univerzitetima. Aktivisti za ljudska prava u Egiptu, među kojima sam i ja, još od 2006. Intenzivno radimo na iznalaženju načina kako da efikasno upotrijebimo internet u službu širenja 'pravih informacija'. Ali, puno bloggera je bivalo uhapšeno, potom i na duže vrijeme pritvarano zbog stavova koje su iznosili na svojim internet stranicama.

Međutim, onda su se desile socijalne mreže“

Više od ustanka

Radiosarajevo: Socijalne mreže, poznato je, bile su najvažniji alat 'pobunjenika' tokom zadnje revolucije u Egiptu. Zašto?
Samir:
U Egiptu živi 86 miliona ljudi, od toga njih oko 50 miliona koristi internet; broj korisnika interneta na mobilnom telefonu također je impozantan mada nismo ekonomski razvijena zemlja. I socijalne mreže smo koristili davno prije egipatske revolucije, ali tek smo ih uz ovu borbu počeli koristiti na pravi način – upravo će ovo biti temelj poruke koju ću pokušati prenijeti sa sarajevske konferencije.

Upotrebom novih tehnika, Egipat je uspio odbraniti slobodu mišljenja od političkih presija. Bilo je to virusno širenje informacija, i veliki problem bivšim vladajućim političkim masama bio je to što nisu mogli kontrolisati izvor podataka. Zamislite, revoluciju smo potpuno organizovali na terenu, onako ad-hoc na licu mjesta, sve smo koordinisali putem interneta.


Revolucija u Egiptu nije bila obični ustanak protiv vlasti

Radiosarajevo: Traje li još uvijek borba protiv vlasti u Egiptu?
Samir:
Molim vas, revolucija u Egiptu nije bila obični ustanak protiv vlasti. Ovdje se radilo o revoluciji generacija, o borbi različitih mentaliteta. Znači, bio je to sukob stavova starijih političara, koji su kruti, nespremni za saradnju i ubijeđeni da i danas vrijedi ono što je valjalo prije 50 godina, te omladinskih struktura koje su željele otvoreno iskazati svoje (političke) stavove i imati slobodu u odlučivanju. I uspjele su u tome.

Radiosarajevo: Preformulisat ću - gdje je Egipat danas? Do BiH dolaze vijesti kako situacija nakon revolucije nije ono za što ste se borili...
Samir:
Egipat se suočava sa brojnim izazovima i problemima, ali ja sam optimističan...

Radiosarajevo: Zašto?
Samir:
Lično, držim pozitivan stav jer Egipat danas nema šta izgubiti... Gradimo našu državu iz početka: čitajući historiju - a treba priznati da je ona nešto drugačija nego u većini ostalih zemalja svijeta - želimo naći model koji će biti pogodan za narod u Egiptu, koji će zadovoljit nas, a ne svijet. Također, primjetno je da se problemi rješavaju u obimu koji mene, kao nekog ko je bio aktivan dio revolucije, čini zadovoljnim.


Ples i molitva

Radiosarajevo: Pitat ću Vas otvoreno – koliko su relevantne informacije da je u toku radikalna islamizacija Egipta?
Samir:
To nije tačno.

Radiosarajevo: Znači, Vi ste stava da Egipat neće postati novi Iran?
Samir:
Apsolutno ne. Vidite, situacija unutar Egipta je vrlo komplikovana iz više razloga. Religija igra veliku ulogu, i to je nesporno. Međutim, Egipat je zemlja u kojoj se molimo i plešemo u isto vrijeme.

Upravo iz ovih razloga je dobro imati konferencije, poput ove u Sarajevu, koje se bave, između ostalog, relevantnim temama poput provjerenosti informacija i istinitosti izvještavanja. Sigurno ćemo u Egipat ponijeti nekoliko prezentacija koje ćemo podijeliti sa našim prijateljima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije