Tegeltija za RSA: Zaključci Parlamenta ruše demokratsku podjelu vlasti u BiH

E. Halimić
Tegeltija za RSA: Zaključci Parlamenta ruše demokratsku podjelu vlasti u BiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija

Zaključci Predstavničkog doma Parlamenta BiH, odnosno dva od tri zaključka predstavljaju direktno narušavanja demokratske podjele  vlasti na zakonodavnu izvršnu i sudsku, kazao je za Radiosarajevo.ba Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV). 

Zastupnici prihvatili zaključak: Traži se podnošenje ostavke cijelog VSTV-a

"Zaključak kojim se traži podnošenje ostavki predsjednika i članova VSTS ni na koji način ne obavezuju VSTS BiH i njegove članove. Poslanici Parlamenta BIH imaju lak način da se kroz redovnu parlamentarnu proceduru, kroz oba doma Parlamenta, riješe ovog saziva VSTS, ukoliko im smeta putem donošenja novog Zakona o VSTS", pojasnio je Tegeltija.
 
Dodao je da ovakav poziv na podnošenje ostavki je suprotan principu podjele vlasti i predstavlja populizam u svom klasičnom obliku.
 
"Drugi zaključak Predstavničkog doma oko formiranja istražne komisije Parlamenta za ispitivanje stanja u pravosuđu, a posebno u VSTS je potpuno van nadležnosti Parlamenta BiH i predstavlja grubo miješanje zakonodavne vlasti u rad organa sudske vlasti i kao takav je potpuno besmislen, nedopušten i direktno narušava nezavisnost pravosuđa i kao takav potpuno neprovodiv", smatra Tegeltija. 
 
Prema njegovim riječima, u pogledu zaključka oko donošenja novog Zakona o VSTV-u treba podsjetiti da je VSTV prošle godine Vijeću ministara BiH odnosno Ministarstvu pravde BiH dostavio inicijativu za izmjenu ili donošenje novog Zakona o VSTS uskladjenog sa peer review preporukama Evropske Komisije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije