! / Tegeltija: Tužit ću medije za klevetu, obratit ću se Evropskom sudu za ljudska prava

21. 06. 2019. u 10:43:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 454

U Sarajevu danas nastavljena je sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV). Za treći dan sjednice između ostalog ponovo je najavljena rasprava o zajedničkom pismu Delegacije EU, OSCE-a i Ambasade SAD u BiH.

Sjednica se održava u momentu kad pravosuđe u BiH i VSTV potresa afera „Potkivanje“ u kojoj se između ostalog pominje i ime predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

Tegeltija je danas u pauzi sjednice poručio da će tužiti sve medije, novinare i političare koji su tvrdili da je on umiješan u korupciju.

Ponovio je svoj stav da niko nije iznad zakona pa ni on, te da je i on podložan svim zakonima koji vrijede u BiH. Najavio je opsežnu pravnu akciju, odnosno tužbe za klevetu protiv svih novinara, medija i političara koji su ga, kako kaže, diskreditovali i iznosili netačne tvrdnje o njegovoj navodnoj umiješanosti u korupciju.

Naglasio je da će tužiti i određene medije u Njemačkoj koji su također izvještavali o ovom slučaju.

Najavio je da će podnijeti disciplinske prijave protiv svih ljudi iz pravosuđa koji su sugerisali Tužilaštvu BiH da on treba biti osumnjičeni u aferi „Potkivanje“ iako je taj postupak bio u toku.

Tegeltija smatra da se radio o orkestriranom napadu na pravosuđe. Između ostalog kazao je da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava zbog javnih izjava sudije Farisa Vehabovića koji se prema njegovom mišljenju upleo u postupke u BiH.

„Molim da se ovo ne razumije kao atakt na novinarsku profesiju. Zaštita mojih prava odnosi se na prekoračenje onoga što novinari imaju pravo raditi“, kazao je Tegeltija.

KOMENTARI (3)