Tegeltija: Tužit ću medije za klevetu, obratit ću se Evropskom sudu za ljudska prava

Radiosarajevo.ba
Tegeltija: Tužit ću medije za klevetu, obratit ću se Evropskom sudu za ljudska prava
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija

U Sarajevu danas nastavljena je sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV). Za treći dan sjednice između ostalog ponovo je najavljena rasprava o zajedničkom pismu Delegacije EU, OSCE-a i Ambasade SAD u BiH.

Sjednica se održava u momentu kad pravosuđe u BiH i VSTV potresa afera „Potkivanje“ u kojoj se između ostalog pominje i ime predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

Tegeltija je danas u pauzi sjednice poručio da će tužiti sve medije, novinare i političare koji su tvrdili da je on umiješan u korupciju.

Ponovio je svoj stav da niko nije iznad zakona pa ni on, te da je i on podložan svim zakonima koji vrijede u BiH. Najavio je opsežnu pravnu akciju, odnosno tužbe za klevetu protiv svih novinara, medija i političara koji su ga, kako kaže, diskreditovali i iznosili netačne tvrdnje o njegovoj navodnoj umiješanosti u korupciju.

Naglasio je da će tužiti i određene medije u Njemačkoj koji su također izvještavali o ovom slučaju.

Najavio je da će podnijeti disciplinske prijave protiv svih ljudi iz pravosuđa koji su sugerisali Tužilaštvu BiH da on treba biti osumnjičeni u aferi „Potkivanje“ iako je taj postupak bio u toku.

Tegeltija smatra da se radio o orkestriranom napadu na pravosuđe. Između ostalog kazao je da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava zbog javnih izjava sudije Farisa Vehabovića koji se prema njegovom mišljenju upleo u postupke u BiH.

„Molim da se ovo ne razumije kao atakt na novinarsku profesiju. Zaštita mojih prava odnosi se na prekoračenje onoga što novinari imaju pravo raditi“, kazao je Tegeltija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije