Edhem Fočo: Srbija je saučesnik i u genocidu u Gazi

20
Radiosarajevo.ba
Edhem Fočo: Srbija je saučesnik i u genocidu u Gazi
Foto: Anadolija / Edhem Fočo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u srijedu, 11. septembra, u Beogradu s predsjednikom Izraela Isaacom Herzogom.

Srbijanski lider izjavio je tom prilikom da je razgovarao sa „više svojih prijatelja iz arapskog svijeta“ u pokušajima da se oslobodi Alon Ohel, izraelsko-srpski državljanin. Skoro 41.000 ubijenih u Gazi, među kojima i hiljade djece, kao i skoro 95.000 ranjenih - u Beogradu niko nije spomenuo.

Herzog je u Beogradu, također, održao sastanke i s premijerom Srbije Milošem Vučevićem i predsjednicom Skupštine Anom Brnabić. i. Vučić je s Herzogom razgovarao i o potpisivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini, prenijela je Anadolija.

Pratite uživo historijski događaj: Prva šetnja misije Polaris Dawn u svemiru

Pratite uživo historijski događaj: Prva šetnja misije Polaris Dawn u svemiru

Licemjeran odnos predsjednika Srbije u kojem jedan dan osuđuje Izrael i podržava Palestinu (Vučić u julu prošle godine, primjerice, zahvalio Palestini na „političkoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije“), a drugi dan šalje oružje Izraelu, postavlja Beograd kiti izraelskim zastavama..., komentirao je Edhem Fočo, izvršni direktor Al Jazeere Balkans.

"Ne volim da komentarišem lidere zemalja u regionu, barem ne javno, na Facebooku... Ali za ovaj odvratan, licemjerni, čin predsjednika Srbije ću napraviti izuzetak. U jednu ruku predsjednik Srbije glasa za Palestinu u UN, ima odlične odnose s Turskom i mnogim arapskim zemljama, kritikuje Zapad i njihove agresije na manje nacije, a onda primi predsjednika režima koji čini najočitije zločine ikada, jer su nam svakodnevno u prijenosu uživo“, naveo je Fočo.

Režim, dodao je Fočo, koji uništava cijeli narod, ubija djecu i žene s neviđenom brutalnošću, briše naselja, gradove i infrastrukturu, koristi sva nedozvoljena, neljudska sredstva za ubijanje.

„To je režim koji je vratio jedan mali prostor neka dva ili tri vijeka unazad.  I uz sve to dobijemo informaciju da je Srbija imala 16 letova isporuke naoružanja i municije u Izrael, znači da je Srbija saučesnik i u ovom genocidu. Je li opet neko drugi kriv, ili opet to neko krivo predstavlja?“, upitao je Fočo.

Prema izvoznim podacima s portala koji sakuplja poslovne podatke državnih institucija, sa pošiljkom iz jula ove godine, SDPR je u toku 2024. u Izrael izvezao robu vrijednu ukupno 23.1 milion eura, otkrili su u zajedničkom istraživanju BIRN i izraelski list Haaretz.

Ovaj izvoz se dešava u toku izraelskih napada na Pojas Gaze. Uprkos upozorenjima stručnjaka UN-a da se prodaja naoružanja u Izrael obustavi zbog mogućih ratnih zločina nad civilima u Gazi, Srbija je nastavila s izvozom...

Inače, Herzog je drugi izraelski predsjednik koji posjećuje Srbiju, a u posjetu dolazi u jeku izraelske agresije na Gazu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije