EBU razjašnjava situaciju oko prodaje imovine BHRT-a: 'Nema opasnosti po javne usluge'

1
Radiosarajevo.ba
EBU razjašnjava situaciju oko prodaje imovine BHRT-a: 'Nema opasnosti po javne usluge'
Radiosarajevo.ba / Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Evropska radiodifuzijska unija (EBU) objavila je saopštenje u kojem je razjasnila detalje slučaja koji se vodi protiv Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT), posebno u vezi s prodajom imovine koja pripada javnom servisu BiH.

"U svrhu izmirivanja dugogodišnjih dugovanja BHRT prema EBU, uključujući automatski i uknjižena potraživanja ostalih povjerilaca, sud je naredio prodaju određene imovine BHRT", poručuju iz EBU-a.

Kažu da je "prodaja pažljivo struktuirana", te da BHRT neće prodavati opremu koja bi dovela do "prekida u pružanju svojih osnovnih usluga."

Drama u Srbiji: Muškarac pokušao da otme djevojčicu na autobuskoj stanici, građani odmah reagovali

Drama u Srbiji: Muškarac pokušao da otme djevojčicu na autobuskoj stanici, građani odmah reagovali

"Važno je istaknuti da prodaja ne obuhvata imovinu vezanu za programsku produkciju ili operativno sjedište BHRT. Eventualno preostali novac od prodaje omogućit će BHRT da ojača svoje finansijsko stanje i održivost", saopštili su.

Najvažnije pitanje vezano je za Sivi dom, sjedište BHRT-a. Iz EBU-a kaže da prodaja neće uključiti prodaju ovog objekta.

"Umjesto toga, prodaja je ograničena na pomoćnu parcelu na kojoj su parking i objekat koji se ne koristi za programsku produkciju. Imovina koja se prodaje nema uticaja na aktivnosti emitiranja BHRT", razjasnili su iz EBU-a.

Podsjetili su i na prethodni pokušaj prodaje iz 2021. godine, kojeg je blokiralo Pravobranilaštvo BiH. Također, spomenuli su i nesuglasice oko vlasničke statusa ove imovine, u kontekstu zabrane raspolaganja državnom imovinom koju je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

[related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/upravni-odbor-bhrt-upozorava-ovo-je-uvod-u-nestanak-sud-planira-prodati-nekretnine-javnog-servisa/561924[/related]
 
"Ustavni sud Bosne i Hercegovine je, u sličnom slučaju (AP 4182/20, od 11. maja 2022. godine), presudio da nepokretna imovina prenesena na BHRT, nakon promjene statusa društvene imovine, ne predstavlja državnu imovinu. Stoga, imovina koja se trenutno prodaje nije predmet Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom", kažu iz EBU-a.

Dalje su saopštili da je "netačno" da se prodaja inicirala kako bi se riješio dug BHRT-a prema EBU-u, već da će se prvo morati izmiriti dugovanja prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH i Poreznoj upravi FBiH, koji bez kamate iznosi 36 miliona KM. Dug prema EBU-u iznosi 16 miliona KM, podsjetili su.

"Prilikom prve prodaje, imovina se mogla prodati za minimalno 50 posto njene procijenjene vrijednosti od 165 miliona KM. Imajući u vidu neizmirena dugovanja BHRT (procijenjena na približno 50-60 miliona KM) te moguću prodajnu cijenu od 80 miliona KM, sva sredstva preostala nakon izmirenja dugova, BHRT je mogla zadržati čime bi se poboljšalo njeno finansijsko i poslovno stanje. Nažalost, prva prodaja je bila bezuspješna", stoji u saopštenju.

Prodaje se imovina BHRT-a: Ima li država adekvatan odgovor na to?

Prodaje se imovina BHRT-a: Ima li država adekvatan odgovor na to?

Napomenuli su i da nova minimalna cijena sada iznosi najmanje jednu trećinu njene procijenjene vrijednosti, odnosno oko 55 miliona KM. Kažu da je to sada "cijena već jednaka ili čak manja od neizmirenih dugovanja" BHRT-a prema EBU-u i drugim institucijama.

"Ova prodaja vanposlovnih sredstava – imovine koja ne utiče na programsku produkciju – prilika je za BHRT da ispuni svoje finansijske obaveze, osnaži svoju održivost i zaštiti svoju misiju javnog emitera Bosne i Hercegovine. Nažalost, ovu priliku ugrožava širenje dezinformacija", na kraju su rekli iz EBU-a, uz poziv vlastima u BiH da ovo pitanje konačno riješe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije