Džindić: Odlukom o zabrani izgradnje malih hidroelektrana štitimo naše rijeke, okoliš i građane

2
Fena
Džindić: Odlukom o zabrani izgradnje malih hidroelektrana štitimo naše rijeke, okoliš i građane
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Nermin Džindić

Zahvalan sam delegatima Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, koji su nakon kolega u Predstavničkom domu, danas potvrdili odluku o zabrani izgradnje malih hidroelektrana instalisane snage do i uključivo 10 MW, izjavio je federalni ministar energije, industrije i rudarstva Nermin Džindić. 

Kako je kazao, ovom odlukom se štite rijeke, okoliš, ali i građani od negativnih posljedica izgradnje malih hidroelektrana.

"Zakonom o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH kojim smo predložili zabranu planiranja i izgradnje novih malih hidroelektrana u Federaciji štitimo naše rijeke, naš okoliš, a samim tim i naše građane od brojnih negativnih posljedica. I zato su u pravu svi koji kažu da ovo jeste historijska odluka", rekao je ministar Džindić. 

CIK danas raspisuje lokalne izbore u Bosni i Hercegovini

CIK danas raspisuje lokalne izbore u Bosni i Hercegovini

Federalni ministar zahvalio se i svim partnerima i aktivistima koji su prepoznali  važnost ove odluke.

"Očekujem da ćemo na isti način imati i konsenzus i podršku svih za provedbu bitnih reformskih zakona i projekata koje Federalno ministarstvo energije, industrije i rudarstva provodi u jačanju naših kapaciteta obnovljivih izvora energije, poput što jačeg korištenja solarne i energije vjetra", naglasio je ministar Džindić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije