Džindić objasnio šta se desilo ispred Vlade FBiH: Spremio sam se da uzmem megafon...

2
A. L.
Džindić objasnio šta se desilo ispred Vlade FBiH: Spremio sam se da uzmem megafon...
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Džindić izlazi pred rudare tokom protesta ispred zgrade Vlade FBiH

Ja sam spreman da razgovaram s rudarima, očekujem da će na kraju svega razum preovladati, kazao je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić nakon što se nekoliko stotina rudara danas okupilo na protestima ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Podsjetimo, ministar Džindić je u jednom trenutku izašao pred rudare spreman, kako sam kaže, da razgovara s njima, ali obzirom da se pojavio u pratnji specijalne policije, rudari nisu željeli razgovarati pa se Džindić vratio u svoje prostorije.

Za portal Radiosarajevo.ba objasnio je šta se događalo u tim momentima.

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

"Bio sam spreman da uzmem megafon i pregovaram s njima. Vidio sam da oni nisu spremni. Počeli su da mi zvižde i psuju. Nisu prihvatili nikakvu vrstu razgovora u tom trenutku. Meni nije preostalo ništa drugo nego da se vratim u zgradu", kazao je Džindić pa obrazložio zašto je došao u pratnji specijalaca.

"Specijalci su tu bili isključivo po službenoj dužnosti, ja nisam zahtijevao da dođu. Nisam zabrinut za svoju sigurnost pred rudarima. Ako mene narod ne voli, ja ni ne želim biti na ovoj funkciji", kaže Džindić.

Iznio je svoja očekivanja kada je u pitanjuu nastavak protesta.

"Ja ne namjeravam ponovo izlaziti ispred njih, pa nisam ja dvorska luda. Očekujem da će razum preovladati i da ćemo sjesti da razgovaramo i to za stol. Ja sam zaista spreman da pregovaram s njima".

Demantovao je spekulacije koje su se pojavile da je navodno rudarima, kada je izašao, htio reći da pristaje na njihove zahtjeve.

"Niko ne može sam od sebe pristati na njihove zahtjeve. Ne mogu ja na to pristati već Uprava Elektroprivrede. Neki od njihovih zahtjeva nisu ni za Upravu Elektroprivrede, tako da ni oni ne mogu baš sve usvojiti. Ja sam ovdje trenutno samo spona među njima", objasnio je Džindić.

Za kraj je dodao kako je do problema došlo zbog nejasnoća u komunikaciji između Elektroprivrede i predstavnika sindikalnih organizacija rudara.

Rudari, podsjetimo, danas protestuju nezadovoljni pravilnicima o platama i radnom učinku.

Na protestu ispred zgrade Vlade FBiH traže stavljanje van snage spornih pravilnika, te smjenu generalnog direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća. Rudari će zatražiti i utvrđivanje minimalne plaće od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije