Dževad Topić Topa: 2. i 3. maj su bili "Dan D" za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu

E. H.
Dževad Topić Topa: 2. i 3. maj su bili "Dan D" za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Dževad Topić Topa

Povodom obilježavanja događaja od 3. maja 1992. godine u bivšoj sarajevskoj ulici Dobrovoljačka, komandant Vojne policije regije Sarajevo Dževad Topić Topa kazao je da su ti dani bili presudni.

„Opet smo se okupili ovdje u bivšoj Dobrovoljačkoj kao i svake godine do sad. Tu smo da položimo cvijeće i odamo počast. Ti dani, 2. i 3. maj za nas su bili presudni, da ne kažem 'Dan D' za Sarajevo ali i za Bosnu i Hercregovinu.

Tad smo odbranili glavni grad i s time cijelu Bosnu i Hercegovinu. Godinama mi na ovom mjestu obilježavamo ove dane, kasnije je ovdje počela dolaziti i delegacija iz RS. Oni ovdje polažu cvijeće za 46 stradalih, ali eto oni zadnjih godina ne dolaze, mi ipak ostajemo tu, polažemo cvijeće i to ćemo raditi do kraja života. Ovo je nama vrlo značajan dan“, poručio je Topić.

Komentirajući obilježavanje koje se danas dešava u Miljevićima pokraj Sarajeva, Topa je poručio „nek svako obilježava šta misli da treba“.

„Zna se prava istina, zna se šta se dogodilo u Dobrovoljačkoj, kamere su snimile sve, Kukanjac (Milutin op.a.) je tačno rekao imenom i prezimenom ko je poginuo ovdje i to je jedina istina. Doduše ja tad nisam bio ovdje, mi smo tad uhapsili niške specijalce, tačnije 2. i 3. maja smo se s njima borili.

A, 3. maja oko 12 sati smo ih već priveli u Centralni zatovor i predali pripadnicima MUP-a. Dakle od mojih boraca ovdje niko nije bio, ali bili su naši branioci, to su bile Zelene beretke, Teritorijalna odbrana i policija. Oni su tad ovdje odbranili grad“, naglasio je Topić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije