Dženan Skelić: 'Novi Nadzorni odbor, kao ni nova Vlada nisu smijenili direktoricu Energoinvesta'

0
Radiosarajevo.ba
Dženan Skelić: 'Novi Nadzorni odbor, kao ni nova Vlada nisu smijenili direktoricu Energoinvesta'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Energoinvest

Profesor doktor Dženan Skelić reagirao je na saopćenje Sindikata Energoinvesta, koji je ukazao na mahinacije uprave.

Njegovu objavu, bez korekcija, prenosimo u cijelosti:

"Poštovani, molim Vas da objavite moju reakciju kao člana NO d.d. Energoinvest Sarajevo na tekst od prije tri dana na Vašemo portalu u kojem su iznešeni netačni navodi Sindikata Energoinvesta d.d.Sarajevo, a koji graniče sa klevetom.

Zloglasna banda džeparoški: U Španiji uhapšeno 20 žena iz BiH

Zloglasna banda džeparoški: U Španiji uhapšeno 20 žena iz BiH

Naime, u izjavi, koju navodno potpisuje Sindikat Energoinvesta, iznešen je niz neistina i polovičnih činjenica sa ciljem dezavuiranja javnosti, te pokušaja spinovanja, a sa ciljem stvaranja podloge za negativnu percepciju budućih odluka i akcija koje bi Vlada Federacije kao i Nadzorni odbor sa mandatom od iste te Valde, donio u vezi Energoinvesta i budućeg postavljenja vršioca dužnosti direktora tog dioničarskog društva sa večinskim učeđćem državnog kapitala.

Kao prvo treba naglasiti da Vlada, barem kako je predviđeno zakomskim okvirima, donosi odluku o postavljenju uprave na osnovu natječaja, a koji raspisuje Nadzorni odbor uz saglasnost Valde.

Nadzorni odbor također imenuje Vlada dajući mu povjerenje za skrb o interesima državni imovine. Dakle, Nadzorni odbor i Uprava trebalo bi da imaju povjerenje aktuelne Vlade i da djeuju u skladu sa "njenim politikama" i pretpostavljenim društvenim interesima.

Nadzorni odbor u trenutnom sazivu je nakon svog imenovanja u formi vršioca dužnosti na mandat od tri mjeseca, od strane prethodnog NO stavljen pred svršen ćin, gdje je trebalo da potvrdimo odluku prethodnog NO, da direktoricu, koja je na toj poziciji već 8 godina, na osnovu Konkursa na koji se samo ona prijavila, a koji je prethodni NO raspisao u trenutku kada je već donešena odluka Vlade da se imenuje novi NO.

Novi NO je taj KOnkurs poništio, te na osnovu odluke Vlade direktorici kojoj je istekao ugovor dao mandat vršioca dužnosti na 3 mjeseca.

Dakle novi NO, kao niti nova Vlada nisu smijenili direktoricu, već je njoj istekao mandat, a sada joj istiće 01.06. i mandat vršioca dužnosti.

Problem je dakle u tome što je trenutni vršilac dužnosti direktora, nakon 8 godina na čelu firme, te 3 mjeseca mandata vršioca dužnosti, nespreman napustiti tu poziciju. Ta ista direktorica i Uprava su izgubili povjerenje večisnkog vlasnika zbog svojih stavova te neprimjerenog i politiziranog stava kao i zloupotrebe resursa društva za lične potrebe i interese.

Sindikat Energoinvesta ukazao na mahinacije uprave: Dva puta smo već bili pred stečajem zbog njih

Sindikat Energoinvesta ukazao na mahinacije uprave: Dva puta smo već bili pred stečajem zbog njih

S obzirom da je direktorica javno optuživala Nadzorni odbor da spletkari sa Vladom, te iznosila optužbe na račun SDP BiH, citiram: "SDP želi uništiti Energoinvest kako bi pokrali i rasprodali njegovu imovinu. Na čelu te kriminalne skupine je Grabovica. Vlada želi postaviti svog poslušnika koji je političar da uništi našu frimu." i tako dalje, ne vidim načina na koji bi NO Energoinvesta i Vlada mogli imati povjerenje u takvu osobu na čelu firmne u koj je država večinski suvlasnik, jer ona očito nema povjerenje u Vladu, te iznosi teške optužbe protiv nje, NO kojem je Vlada dala povjerenje, ali i nekih drugih lica, koja nemaju nikave veze niti sa jednim nitzi sa drugim.

Smatram da bi se javnbost trebala zapitati, koji su to motivi, koji ostanak jedne osobe na rukovodećoj poziciji, stavljaju iznad interesa ostatka firme, pogotovo ukoliko se uzme u obzir činjenica, da je toj istoj direktorici ponuđeno da ostane kao savjetnik novom direktoru. Očekujem da će direktorica, ukoliko ima dokaze o zločinačkom poduhvatu Grabovice i drugih, ta saznanja prezentirati Tužilaštvu, jer ukoliko se radi o insinuacijama i spletkarenju, onda je doista vrijeme da neko počene snositi odgovornost za ono što o drugima iznosi kao "vlastite istine".

Hvala Vam unaprijed na razumijevanju i prilici da se očitujem na tekst u kojem sam kao jedan od članova NO direktno ili indirektno prozvan", naveo je prof. dr. Dženan Skelić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije