Džeko ima posebnu poruku za sve mališane u BiH: Treba da radimo dvije stvari

0
Radiosarajevo.ba
Džeko ima posebnu poruku za sve mališane u BiH: Treba da radimo dvije stvari
FOTO: Screenshot / Edin Džeko

UNICEF u Bosni i Hercegovini je danas obilježio 20. novembar - Svjetski dan djeteta.

Tim povodom, mališanima se obratio i bh. reprezentativac i ambasador UNICEF-a Edin Džeko putem videa.

Imao je posebnu poruku.

Podsjetio je da je i sam upoznao dosta djece koja nemaju uslove za učenje, zdravlje pa ni ljubav.

"Vjerujem da previše stvari podrazumijevamo, posebno kad je riječ o pravima djeteta. Mi treba da ih čujemo da i im pomognemo da se njihov glas dalje čuje... Lično mi ovaj trenutak teško pada jer na ovaj dan ne mogu da budem sa svojom djecom. A ko zna, možda je ovo ustvari znak da zastanemo, razmislimo i osmislimo bolji svijet i, prije svega, bolje nas...", rekao je Džeko u poruci.

Podsjetio je i na poštovanje mjera zbog pandemije koronavirusa.

"Treba da radimo dvije stvari. Prvo - da poštujemo mjere kako bi se što prije vratili u škole, na treninge, na posao. Drugo, da iskoristimo ove trenutke da osmislimo ponovo bolji svijet, uključujući djecu, migrante i izbjeglice koji trenutno borave u našoj zemlji", poručio je Džeko.

Globalnom REIMAGINE kampanjom UNICEF širom svijeta nastoji ponovo osmisliti bolji svijet – za svako dijete. U Bosni i Hercegovini je, uz poštovanje svih mjera i ograničenja zbog COVID-a-19, prvi put otkako se obilježava Svjetski dan djeteta, 20. novembar obilježen online događajem kojem su prisustvovali gosti iz diplomatskog hora, medijski profesionalci, predstavnici udruženja, organizacija i institucija koje se bave promocijom i zaštitom prava djece, kao i djeca i mladi koji su se uključili u ovogodišnje aktivnosti ponovnog osmišljavanja boljeg svijeta #ZaSvakoDijete.

2020. godina ostaće upamćena po virusu COVID-19, kao i direktnim i indirektnim uticajem pandemije na zdravlje, obrazovanje i uopšte život djece. Dok se zdravstveni sistemi širom svijeta suočavaju sa velikim izazovima, kriza izazvana pandemijom virusa COVID 19 odnosi živote i ugrožava egzistenciju ljudi, utiče na privredne, i što je još važnije - obrazovne procese i mnoge porodice se bore da je prevaziđu.

"U Bosni i Hercegovini svjedoci smo teških posljedica koje pandemija ima na djecu, njihovo obrazovanje, sigurnost te na njihovu dobrobit uključujući i mentalno zdravlje, što će sve vjerovatno imati utjecaja na njihovu budućnost, a time i ljudski kapital u ovoj zemlji. Zajedno moramo učiniti više kako bismo osigurali da sva djeca imaju jednak pristup kvalitetnom učenju. Vlade moraju dati prioritet tome da škole ostanu otvorene i da budu sigurne za djecu, nastavnike i roditelje te istovremeno unaprjeđivati mogućnosti učenja online čime će osigurati jednake mogućnosti za marginaliziranu djecu. Dok se roditelji širom svijeta bore za održavanje egzistencije, vlade moraju pojačati mjere socijalne zaštite kroz programe i politike koje će porodicama osigurati spasonosna materijalna davanja, zdravstvenu zaštitu, prehranu i obrazovanje. Mi u UNICEF-u radimo sa zajednicama, vladama i partnerima kako bismo suzbili širenje virusa COVID-19 i što više smanjili njegov socijalni i ekonomski utjecaj na djecu i njihove porodice. Stoga pozivamo svoje partnere da nam se pridruže u ostvarivanju tog cilja. Nastavimo graditi bolje, sigurnije, zdravije i mirnije okruženje i ponovo osmislimo budućnost svakog djeteta", izjavila je Rownak Khan, predstavnica UNCIEF-a u Bosni i Hercegovini.

U znak podrške obilježavanju Svjetskog dana djeteta večeras će Grad Banja Luka i Grad Mostar u plavo "obojiti" svoje najpoznatije građevine - Banski dvor i Stari most. U Sarajevu će, sada već tradicionalno, plavom bojom biti osvijetljen Sarajevo City Centar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije