Razgovori / Džaferović - Sattler: BiH može očekivati kandidatski status ove godine

12. 03. 2021. u 15:14:00 Anadolija

Shares: 18

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održao je danas sastanak s ambasadorom Johannom Sattlerom, šefom delegacije Evropske unije u BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Predsjedništva BiH navode da je razgovarano o evropskom putu BiH i realizaciji 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji. Također, govorilo se o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, kao i neophodnosti reforme Ustava.

Tokom sastanka naglašeno je da, uz značajnije iskorake u ostvarenju 14 prioriteta, BiH ove godine može očekivati dobivanje kandidatskog statusa. S tim u vezi očekuje se da će BiH do narednog sastanaka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje načiniti napredak kojim će se osigurati kandidatski status.

U vezi s promjenom Izbornog zakona, rečeno je da se u tom procesu moraju primijeniti sve presude Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava kojim će se osigurati evropski standardi u zaštiti interesa svih građana i naroda BiH, zaključili su iz Predsjedništva BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (6)