Džaferović: Nije civilizacijski minimizirati genocid, niti glorificirati zločince

Fena
Džaferović: Nije civilizacijski minimizirati genocid, niti glorificirati zločince
FOTO: Fena / Šefik Džaferović posjetio Memorijalni centr Srebrenica - Potočari

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe i tevhida danas je obilježena šesnaesta godišnjica prve dženaze u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari.

Obilježavanju godišnjice prisustvovale su mnoge preživjele žrtve rata, predstavnice udruženja majki Srebrenice i drugih udruženja, predstavnici državne, entitetske i lokalne vlasti.

Preživjela žrtva genocida Asmira Tabaković tokom prve dženaze 2003. godine je ukopala brata Safeta Delića koji je u vrijeme pogibije imao 24 godine.

„Iza brata je ostalo dvoje djece, njegovo tijelo je pronađeno kompletno 1996. godine u Kravici. Tuga nikad ne može proći, iako vrijeme prolazi i dalje je isti osjećaj boli za bratom. Nekoliko godina kasnije ukopala sam i oca Nuriju Delića koji je pronađen u Šekovićima, nažalost bez glave“, kazala je Tabaković.

Na obilježavanju 16. godišnjice bio je prisutan i član predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je u obraćanju prisutnima rekao da mu je velika čast što je danas u Potočarima kako bi odao počast svim žrtvama genocida.

„Mi se danas sjećamo i odajemo poštovanje šehidima Bosne i Hercegovine koji su na današnji dan prije 16 godina ukopani i kojima je klanjana dženaza ovdje u mezarju u Potočarima. Odajemo poštovanje i sjećamo se svih žrtava genocida u BiH i Srebrenici. Nikada ne smijemo i nećemo zaboraviti ono što se dogodilo BiH i našem narodu u periodu agresije od 1992. - 1995 godine. Uvijek ćemo se podsjećati i odavati poštovanje, jer je to civilizirani odnos prema žrtvama genocida i svih zločina u BiH. Civilizirano je sjećati se, odavati poštovanje, učiti mlađe generacije o onome što se dešavalo u BiH. Bosni i Hercegovini ne treba ništa ni manje ni više od istine i pravde, o onome što se dešavalo u periodu agresije 1992. – 1995. godine. Nije civilizirano niti je civilizacijski osporavati genocid koji je utvrdio međunarodni sud pravde u svojoj odluci. Nije civilizacijski umanjivati značaj toga, nije civilizacijski minimizirati genocid, nije civilizacijski glorificirati zločince i oni koji su učinuli ovo zlo, jedini genocid u Evropi od Drugog svjetskog rata do danas“, kazao je Džaferović.

Pozvao je sve koji se „necivilizirano“ odnose prema ovom pitanju da se suoče s istinom i činjenicama.

„Sramota je da 16 godina nakon prve dženaze još postoji veliki broj žrtava genocida za čije se grobnice još ne zna. Treba nam pomoć da dođemo do posmrtnih ostataka i da ih ukopamo ovdje u mezarju Memorijalnog centra Potočari kako bi pronašli svoj smiraj. Put BiH nije i ne može biti necivilizirani odnos prema ovom pitanju, put BiH i cijelog svijeta je samo civilizirani odnos prema ovome. Na tim temeljima i osnovama treba da gradimo budućnost BiH, multietničke države ravnopravnih naroda i građana i da u tome svemu osiguramo ravnopravnost svakom čovjeku na svakom pedlju zemlje“, dodao je.

Džaferović je također istakao da je necivilizirano uskraćivati prava bilo kojeg čovjeka, posebno prava povratnika.

„Trebamo se svi potruditi da naši povratnici, heroji reintegracije BiH žive što bolje u mjestima svoga prijeratnog prebivališta. To treba da bude put, to treba da bude orijentacija uz jačanje ekonomije, evropski i NATO put naše zemlje“, kazao je član Predsjedništva BiH.

Direktor Memorijalnog centra Potočari Mersed Smajlović podsjetio je prisutne da su 2003. godine u Memorijalnom kompleksu obavljene tri kolektivne dženaze i ukopano 989 žrtava genocida.

„Prva dženaza je obavljena 31. marta i ukopano je 600 žrtava genocida, druga se desila 11. jula i tada je ukopano 282 žrtve i treća 20. septembra kada je ukopano 107 osoba. Tokom 2003. godine u Memorijalnom kompleksu je ukopano 989 žrtava genocida koji su identifikovani. Do sada je održano 18 dženaza a za 19. dženazu koja će biti obavljena 11. jula uveliko se vrše pripreme“, istakao je Smajlović.

Podsjetio je da je do sada ukupano 6.610 žrtava genocida te da ima još žrtava koje nisu pronađene i za kojima se i danas intenzivno traga.

„Proces identifikacija se odvija veoma otežano jer skeletni ostaci nisu kompletni. Porodice čekaju i nadaju se da će pronaći više kostiju“, izjavio je Smajlović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije