Zaboraviti nećemo: Danas se obilježava 16 godina od prvog ukopa žrtava genocida

Radiosarajevo.ba
Zaboraviti nećemo: Danas se obilježava 16 godina od prvog ukopa žrtava genocida
Foto: Armin Durgut/Pixsell / Memorijalni centar Potočari nekoliko sati uoči presude krvniku Karadžiću

Na današnji dan 2003. godine u Potočarima kod Srebrenice obavljen je prvi kolektivni ukop žrtava ubijenih u genocidu 1995. godine.

Mezarje je od tada postalo Memorijalni centar žrtava. Međutim, životi onih koji su u Srebrenici izgubili svoje najbliže i dalje se razlikuju samo po tome jesu li u međuvremenu pronašli njihove posmrtne ostatke ili za njima još tragaju.

Prije 16 godina ukopani su ostaci 600 identificiranih žrtava, ekshumiranih iz nekoliko masovnih grobnica.

Memorijalni centar zvanično je u septembru 2003. godine otvorio bivši američki predsjednik Bill Clinton.

Najviše identificiranih žrtava ukopano je 11. jula 2010. godine, kada je vječni smiraj našlo 775 posmrtnih ostataka.

„U nedjelju, 31. marta 2019. godine navršava se šesnaest godina od prve kolektivne dženaze u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine. Tim povodom u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari sa početkom u 12.00 sati polaganjem cvijeća i učenjem tevhida biće obilježena šesanesta godišnjica od prve dženaze kada je u mezarju Memorijalnog centra ukopano prvih 600 identifikovanih žrtava genocida u Srebrenici. Do danas je u mezarju Memorijalnog centra ukopano 6.610 identifikovanih žrtava genocida u Srebrenici“, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.

Podsjećamo, prvi predsjednik RS Radovan Karadžić osuđen je na kaznu doživotne robije, a između ostalog Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove priznao ga je krivim i za genocid na području općine Srebrenica. 

Sve o presudi Radovanu Karadžiću čitajte na ovom LINKU.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije