Džaferović nakon presude: Mladića će pamtiti svi kao ratnog zločinca, ništa više

0
Radiosarajevo.ba
Džaferović nakon presude: Mladića će pamtiti svi kao ratnog zločinca, ništa više
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Šefik Džaferović

Nakon što je Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, tačnije za 10 od 11 tačaka optužnice, novinarima se obratio i Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

"Važno je da će ga svi pamtiti kao ratnog zločinca i ništa više", poručio je Džaferović.

Član Predsjedništva je rekao kako sud, ipak, "nije imao snage i hrabrosti da konstatuje da je genocid počinjen i u drugim općinama jer je to očigledno".

"Priznao je to i sam Mladić, kada je 1992. godine kazao da to što se od njega traži genocid. Uprkos tome, ostaje činjenica da su zločini uključeni u ovu presudu.", rekao je Džaferović.

Ovom presudom, sud u Hagu završava svoj posao koji ima historijski značaj, napomenuo je član Predsjedništva.

"Rad Haškog tribunala ima historijski značaj za postizanje prave istine i jačanje mira. Ne može biti trajan mir bez istine, a presude su najbliže istini. Iz rada Haškog tribunala moraju se izvuči poruke. Podržavam žrtve za sve naknade štete. Pozivam sve u BiH da prihvate presude jer će se to morati desiti. Drugog puta nema. Presude Međunarodnog suda nemaju alternativu. Pozivam sve snage koji sanjaju o ratnim ciljevima, da se konačno probude i prestanu sa lažima i prihvate istinu. Svoje ciljeve neće ostvariti, mogu samo ostvariti mir i stabilnost. Poručujem da poštuju presude i izruče ratne zločince", rekao je Džaferović.

Poručio je da je vrijeme da se donese zakon o zabrani negiranja genocida.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije