Džaferović: Dodikov suludi pohod mora biti zaustavljen

10
AA
Džaferović: Dodikov suludi pohod mora biti zaustavljen
Foto: AA / Šefik Džaferović

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, koji boravi u posjeti Briselu, kazao je kako suludi pohod u koji je krenuo Milorad Dodik mora biti odmah zaustavljen i odmah se moraju deblokirati institucije BiH, te kako to treba biti prioritetan zadatak svih u BiH i u međunarodnoj zajednici.

Džaferović je novinaru AA kazao kako će u okviru posjete razgovarati sa članovima Evropskog parlamenta iz različitih političkih grupacija, osim sa članovima EP-a, te da će imati i razgovor sa generalnim sekretarom Evropske službe za vanjske poslove Stefanom Saninom.

Moj cilj je da što je više moguće animiramo Evropsku uniju, EP prije svega, na snažnije aktivnosti kada je u pitanju pomoć BiH i kada je u pitanju razrješenje trenutne krize u kojoj živi BiH, a BiH živi u vrlo ozbiljnoj političkoj krizi koja prijeti vrlo ozbiljno da ode u sigurnosnu krizu zbog postupaka člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i svih onih koji ga prate”, rekao je Džaferović.

Izabrana glavna tužiteljica Tužilaštva KS: Evo o kome je riječ

Izabrana glavna tužiteljica Tužilaštva KS: Evo o kome je riječ

Spriječiti Dodika u najavi

Istakao je da je značajno da se što prije poduzmu aktivnosti kako bi se spriječio Dodik u svojoj najavi vezanoj za tzv. vraćanje nadležnosti države BiH na entitet u pogledu odbrane, indirektnog oporezivanja i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, te kako bi se u konačnici Dodik spriječio da ide putem secesije bh. entiteta Republika Srpska.

“Aktivnosti koje poduzima Dodik na aktuelnoj blokadi institucija BiH, najavljene aktivnosti koje se tiču umanjenja kapaciteta državnih institucija BiH i prijetnja secesijom su ustvari dio jednog paketa sa konačnim ciljem secesije, odnosno udara na suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Naravno, mi to nikada nećemo dozvoliti, mi ćemo se boriti, branit ćemo BiH, odbranili smo je u mnogo težim okolnostima, ali je pitanje štete koje će sasvim sigurno biti usljed tih aktivnosti koje Milorad Dodik i svi oni koji ga prate poduzima. Što se prije zaustavi, to će biti manje štete za sve nas u BiH”, poručio je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH upozorio je da kriza u BiH, ukoliko ode u sigurnosnu krizu, može biti i sigurnosna kriza ne samo za BiH nego za kompletan Zapadni Balkan i za cijelu EU, pa i za svijet, napominjući da u ovom trenutku trpimo kao štetu posljedice nerada i blokade državnih institucija BiH, pa zbog toga BiH u novembru nema usvojen budžet za 2021. godinu, nemogućnost angažovanja oružanih snaga u pomoći civilnom stanovništvu, kao i niz drugih posljedica.

“Taj suludi pohod u koji je krenuo Milorad Dodik mora biti odmah zaustavljen i odmah se moraju deblokirati institucije BiH i to treba biti prioritetan zadatak svih nas i u BiH i u međunarodnoj zajednici”, podvukao je Džaferović, napominjući da pod međunarodnom zajednicom misli i na Washington i na Brisel.

Na pitanje da li smatra da bi EU u ovakvoj situaciji trebala uvesti sankcije ili vršiti određeni pritisak, Džaferović je odgovorio kako je najvažnije da institucije profunkcionišu i da Dodik i oni koji ga prate odustane od suludog pohoda u koji je krenuo.

Prijetnje miru

“Ono što je dosad uradio svakako zaslužuje sankcije. Jer, svako onaj ko BiH dovede u stanje u kojem se sada nalazi, koje ozbiljno prijeti miru, treba da bude sankcioniran, počev od mene, pa onda do bilo kojeg zvaničnika u BiH. Dodik je toliko štete već nanio BiH da je zaslužio sankcije svih mogućih vrsta”, poručio je Džaferović.

Na pitanje oko izmjena Izbornog zakona BiH, Džaferović je odgovorio kako smatra da je u ovom trenutku prioritetna deblokada rada institucija BiH bez ikakvih uvjeta i da je teško voditi bilo kakav drugi proces u situaciji kada su institucije blokirane.

Mi imamo obavezu da svoj Izborni zakon prilagodimo zahtjevima koji su došli iz odluka Evropskog suda za ljudska prava i iz stavova meritornih međunarodnih tijela, prije svega OSCE-a”, rekao je Džaferović, podsjećajući kako Evropski sud za ljudska prava od BiH traži da se svi građani, bez obzira da li pripadaju konstitutivnim narodima ili ne, moraju imati jednake prilike.

“U ovom trenutku se kroz proces koji treba da implementira odluke Evropskog suda za ljudska prava nameću neka druga politička pitanja koja su suprotna i Dejtonskom mirovnom sporazumu i ja mislim da to nije dobro. BiH treba da izvrši odluke Evropskog suda za ljudska prava”, kazao je Džaferović.

Na kraju je upitan i šta misli o ulozi turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u cijelom procesu, na što je kazao kako je Erdogan veliki prijatelj BiH, te kako on želi dobro svim narodima i svim građanima BiH.

“Republika Turska je veliki prijatelj BiH, pomaže BiH i ništa ne traži od BiH. Teško ćete naći prijatelje koji vam daju takvu podršku a od vas ništa ne traže. To je odnos Republike Turske i predsjednika Erdogana prema BiH. Turska i Erdogan podržavaju naš evropski put, NATO put, podržavaju unutrašnji dijalog u BiH, izgradnju efikasne i funkcionalne države BiH. Svakako je pomoć naših prijatelja i predsjednika Erdogana na planu prevazilaženja postojeće krize dragocjena i ja mu se na tome zahvaljujem”, zaključio je Džaferović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije