Džaferović: Dobili smo pismo od Blinkena, SAD ostaju naš partner

5
Fena
Džaferović: Dobili smo pismo od Blinkena, SAD ostaju naš partner
Foto: AA / Šefik Džaferović

Član Predsjedništva Bosne i Herecgovine Šefik Džaferović danas je poslije sastanka sa savjetnikom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država Derekom Cholletom izjavio da SAD podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Herecegovine, kao i put BiH ka Evropskoj uniji.

"Ono što je bitno jeste da nije moguće nikakvo unilateralno povlačenje iz institucija, odnosno ne smije se dozvoliti dalja blokada institucija. Unutar institucija moramo rješavati sva pitanja koja se tiču našeg evropskog puta, pitanja programa reformi i svega onoga što stoji pred BiH", rekao je Džaferović.

Podvukao je da su danas članovi Predsjedništva dobili pismo od američkog državnog sekretara Anthonyja Blinkena čiji je savjetnik Chollet.

Aljoša Čampara: 'Dodik nama ne može prijetiti'

Aljoša Čampara: 'Dodik nama ne može prijetiti'

"Dobili smo pismo od Blinkena i bit ćete obaviješteni o tome. Amerika ostaje posvećena BiH i nastavit ćemo da radimo dalje sa našim prijateljima kako bismo prevazišli ovu krizu u kojoj se nalazi BiH", kazao je Džaferović.

Uvjeren je da će institucije biti deblokirane i da će nastaviti putem reformi.

"Jednostavno, drugog puta nema i to je najbolje za sve nas, sve narode i građane. To vidi cijeli svijet i ovo je jedini mogući put. Trebamo unapređivati okvir u kojem funkcionišemo, da u parlamentima raspravljamo u svim pitanjima, ali preduvjet je da institucije funkcionišu. Nadam se da ćemo uz pomoć prijatelja u svijetu razriješiti ovu situaciju - poručio je Džaferović.

Sastanku su prisustvovali i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kao i specijalni izaslanik Bijele kuće Gabriel Escobar te američki ambasador Eric Nelson.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije