Džafer Hrvat o migrantskoj krizi u KS: Niko nas nije pitao za sigurnosnu procjenu

3
Radiosarajevo.ba
Džafer Hrvat o migrantskoj krizi u KS: Niko nas nije pitao za sigurnosnu procjenu
FOTO: Radiosarajevo.ba / Skupština Kantona Sarajevo

Načelnik uniformisane policije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Džafer Hrvat je na današnjoj hitnoj sjednici Skupštine KS informisao zastupnike o migrantskoj krizi i problemi sa kojima se susreću u rješavanju iste.

"Oni predstavljaju sigurnosni rizik, a niko nas nije pitao za sigurnosnu procjenu. Posljednji incident je vrlo ozbiljan bio, ako ne i najopasniji u posljednje vrijeme. Upotrijebit ćemo sve zakonske okvire da odgovorimo na ovu krizu. Mi živimo ovaj problem, ne samo da se suočavamo njim", rekao je Hrvat.

On je kazao da su vrlo jasni dali do znanja koje su njihove zakonske nadležnosti u rješavanju ovog problema.

"Mi smo vrlo dobro svjesni ko treba da odgovori i da nešto uradi da bi nama omogućio da uradimo svoj posao", poručio je on.

Predstavnica IOM-a Laurom Lungarotti zahvalila se prvenstvno policji KS koja ih je podržala u njihovom radu i vlastima u KS.

"Želimo nastaviti i proširiti saradnju sa institucijama u Kantonu Sarajevo, naročito sa općinama Ilijaš i Hadžići. Trenutno na terenu u Sarajevu imamo dva tranzitna centra. Moram da insistiram da migranti koji su ovdje prebačeni su prebačeni uz saglasnost sa Službom za poslove sa strancima i svi koji su prebačeni dobili su svoje identifikacione brojeve", kazala je Lungarotti.

Ona je istaknula da više neće biti prihvata novih migranta na području KS i dodala je da će sarađivati sa kantonalnom policijom i kako bi obezbijedili više sigurnosne standarde u kampovima u Blažuju i Ušivku.

"Trenutni kapacitet Blažuja je prenapučen više nego što je to bilo predviđeno. Međutim mi ne možemo smanjiti broj, osim da se otvore novi kapaciteti ili da čekamo da se oni sami snađu i napuste teritoriju BiH.

Mi smo u posljednje vrijeme poduzeli neke dodatne aktivnosti, da bi se povećao stepen sigurnosti. Naravno u konsultaciji sa vlastima KS radit ćemo i dalje na povećanju saradnje. Želim da naglasimo da želimo biti dio rješenja", zaključila je ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije