DW: Muke federalne Vlade

Radiosarajevo.ba
DW: Muke federalne Vlade

Ukoliko Federacija želi dobiti kredit Svjetske banke od 126 miliona maraka, Parlament do 26. februara mora usvojiti izmjene Zakona o pravima boračke populacije. Izmjenama se predviđa uvođenje prihodovnog cenzusa za određene braniteljske kategorije, koeficijenta za obračun naknada i usklađivanje naknada sa inflacijom. Ove izmjene braniteljska udruženja ne prihvataju.

Oni traže da ne budu diskriminirani i da se eventualna odluka o uvođenju cenzusa odnosi na sve budžetske korisnike. Predsjednik Saveza Ratnih vojnih invalida (RVI) Safet Redžić vjeruje kako se uvođenjem cenzusa ograničava maksimum, ali ne i minimum boračkih primanja. "Priča o cenzusu je podvala, a suština Vladinih zahtjeva je da u zakon o primanjima branitelja ponovo uvede koeficijente za obračun invalidnina, tako da promjenom koeficijenta može smanjiti naše isplate kad god joj fali para", kaže Radžo.

Predizborna "dodvoravanja"

Sporne izmjene zakona upućene su u parlamentarnu proceduru, ali ih poslanici na današnjoj sjednici neće razmatrati, jer Kolegij Predstavničkog doma traži da Vlada izmjene zakona prvo usaglasi sa braniteljima. Predsjedavajući federalnog Parlamenta Safet Softić smatra da svi politički faktori trebaju ozbiljno shvatiti najave branitelja o mogućem "radikalnom scenariju" ako Parlament odobri najavljene zakonske izmjene.

Neki su se poslanici i pismeno obavezali da neće podržati sporne zakonske izmjene. Čelnici Vlade i resorni ministar Zahid Crnkić vjeruju da kolebljivost poslanika nije toliko rezultat pritiska boračke populacije koliko činjenica da su opći izbori sve bliži. "Nikad nije bila radikalnija situacija sa borcima, valjda zato što je ovo izborna godina pa se radi o politici dodvoravanja", kaže Crnkić.

Pomenuta sredstva Svjetske banke Vlada je već uračunala u ovogodišnji budžet, i ako uslovi za njihovo dobijanje ne budu ispunjeni, bit će ugrožen i aranžman sa MMF-om. Federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda kaže da će se u tom slučaju budžet smanjiti za više od 330 miliona maraka. "Ono što je još gore jeste da će definitivno doći do zamrzavanja stand-bay aranžmana, a Svjetska banka će se povući", upozorava Bevanda.

Katastrofalne posljedice

Šta bi to u praksi značilo za budžetske korisnike, pojašnjava premijer FBiH Mustafa Mujezinović: "Smanjiće se sve, a prije svega plate, kako policiji tako i administraciji. Smanjiće se i primanja boračkoj populaciji jer sve budžetske stavke idu dole. Ja zaista ne bih volio da vidim taj scenarij jer u njemu i penzije padaju najmanje za deset posto i to je gruba procjena."

Ekspert za oblasti razvojne ekonomije Zlatko Hurtić vjeruje da je rješenje ovog problema jednostavno. "Treba odmah za 20 posto smanjiti plate i izdvajanja za javnu adminstraciju i to zalediti za narednih pet, šest do osam godina, jer su te plate iznad nivoa čak i nekih zemalja Evropske unije", kazao je Hurtić. Čelnici Vlade nastavit će pregovore sa braniteljima. Vjeruju da je uspjeh moguć samo ako se bude slušala struka, a ne politika u predizbornoj atmosferi.

dw-world.de/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije