Dvije pozitivne priče: Kako su Bosanci Amir i Azra inspirisali svojim radom

1
Radiosarajevo.ba
Dvije pozitivne priče: Kako su Bosanci Amir i Azra inspirisali svojim radom
Foto: Facebook / Amir Durić / Azra Hromandžić

Edhem Čustović, Tuzlak koji živi u Melbournu u Australiji gdje radi na renomiranom La Trobe univerzitetu, putem društvenih mreža promoviše priče o Bosancima i Hercegovcima koji nižu uspjehe širom svijeta.

Ovog puta donosi nam dvije pozitivne priče, čiji su glavni akteri imam Amir Durić i antropolog Azra Hromadžić.

Dva bosanskohercegovačka intelektualca našla su se na listi svečane nagradne ceremonije Univerziteta Syracuse. Radi se o godišnjem događaju u čast članova zajednice Univerziteta koji postižu izvrsne akademske rezultate.

Ambasada SAD u BiH: Spremni smo odgovoriti na antidemokratske aktivnosti Milorada Dodika

Ambasada SAD u BiH: Spremni smo odgovoriti na antidemokratske aktivnosti Milorada Dodika

Azra Hromadžić primit će nagradu "Laura J. i L. Douglas Meredith" za izvrnost u nastavi. Ova nagrada je osnovana 1995. godine kako bi se prepoznala i nagradila izvanredna nastava među fakultetima.

S druge strane, Amir Durić će primiti nagradu "Različitost i inkluzija" koja odaje priznanje pojedincu koji pomaže univerzitetu da postigne akademsku izvrsnost kroz njegovanje raznolike, inkluzivne, pristupačne i pravedne zajednice.

Priča o uspjehu: Bosanka Anita Đonlić osvojila nagrade na prestižnim svjetskim univerzitetima

Priča o uspjehu: Bosanka Anita Đonlić osvojila nagrade na prestižnim svjetskim univerzitetima

Ko je Azra Hromandžić?

Azra Hromadžić je antropologinja kulture s istraživačkim interesima za antropologiju međunarodne politike u kontekstu državotvorstva u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini. Njena knjiga "Građani prazne nacije: mladi i stvaranje države u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini" (University of Pennsylvania Press) predstavlja etnografsko istraživanje međunarodno usmjerene poslijeratne interventne politike u Bosni i Hercegovini i odgovora lokalnog stanovništva, posebno mladih, na ove političke napore.

Dobitnica je brojnih nagrada za svoj rad koji je usko vezan za Bosnu i Hercegovinu. Hromadžićeva je proljetni semestar 2017. godine provela kao 'Fulbright stipendistica' u Bosni i Hercegovini gdje je vodila istraživanja i predavala na Univerzitetu u Bihaću. Ovo iskustvo ju je nagnalo da započne novi istraživački projekat o politici i pedagogiji vode, političkoj imaginaciji i infrastrukturi u Bosni i Hercegovini.

Čestitamo: Bosanka Sara Vanovac dobila stipendiju za doktorat na prestižnom svjetskom univerzitetu

Čestitamo: Bosanka Sara Vanovac dobila stipendiju za doktorat na prestižnom svjetskom univerzitetu

Ko je Amir Durić?

Amir Durić je doktorand društvenih nauka s iskustvom u vodstvu muslimanske zajednice, i vjeronauke s fokusom na islamske studije i kršćansko-muslimanske odnose. On služi kao redovni imam na Univerzitetu u Syracuse i dežurni je imam u Crouse Health, NYS Office of Mental Health i Upstate Medical University.

Amirov široki istraživački interes fokusira se na uloge vjerskih i društvenih organizacija u preseljavanju imigranata i izbjeglica, vjersko i duhovno suočavanje, te iskustvo muslimanskih studenata u visokom obrazovanju. Njegovo istraživanje disertacije istražuje izazove i prepreke muslimanskih studenata u visokom obrazovanju u Sjedinjenim Državama i njihovu korelaciju s njihovim akademskim učinkom i blagostanjem.

Profesorica antropologije i imam/doktorand nagrađeni! Bosanski 🇧🇦 akademski intelekt nagrađen na visokoškolskoj...

Posted by Dr. Edhem Čustović on Tuesday, April 18, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije