Dvadeset rudara stupilo u štrajk glađu, jednom od njih pozlilo tokom javljanja N1

1
Radiosarajevo.ba
Dvadeset rudara stupilo u štrajk glađu, jednom od njih pozlilo tokom javljanja N1

Dvadeset rudara stupilo je u štrajk glađu iz Glavnog odbora sindikata rudnika Zenica. U štrajku glađu su u ime svih komorata, piše N1.

Zahtjevi koje traže su vrlo jednostavi. Traže da im se isplati ono što su mukotrpnim radom zaradili, da se njihov rad cijeni i poštuje, te da imaju osiguranje.

Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata Stara jama, kazao je da se njima niko nije obraćao, osim njihovog sindikata.

“Naši zahtjevi su potpuna deblokada računa. Mi ne možemo raditi i sad kad bi htjeli raditi, ne možemo bez potpune deblokade računa i isplate i bez 36 naših penzionera da se pošalju u penziju. Mi više zahtjeva nemamo. Samo to, nek nas deblokiraju. Ovom prilikom bi se izvinio građanima Zenice, jer se nama sad pripisuje što nema grijanja i što ga neće biti nikako. Mukotrpno samo radili mjesec pod blokadom računa. Mi više ne možemo i ispod ovoga nećemo”, istaknuo je.

Rudarske plate su minimalne, kako nam je kazao Avdić, radnik zaradi 750 do 800 KM i ta plata kasni. Topli obrok još nisu ni za decembar dobili.

“Sviju nas se grijanje tiče, stvarno nam je žao, i što bi htjeli raditi ne možemo. Teško podnosimo štrajk glađu. To je počelo jučer od 18 sati. Teško je. Mi se predat nećemo, nemamo kuda. Pozivamo sutra sve komorate naše koji nam se žele istinski pridružiti, u 7 sati u generalni štrajk, da dođu sa nama”, naveo je.

Govoreći o sigurnosti, naveo je da su prošli mjesec izgubili dva života. Ponovio je još jednom da traže i potpunu sigurnost, ali da nema sigurnosti bez deblokade računa.

U trenutku dok je ekipa N1 izvještavala, jedan od komorara se onesvijestio usljed štrajka glađu. Kako javlja naša reporterka, rudar je ubrzo došao svijesti i odvezen je kolima Hitne pomoći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije