Rudničke jame života i smrti u BiH: Komorati traže obustavu radova u Brezi i Zenici

1
N. Imamović
Rudničke jame života i smrti u BiH: Komorati traže obustavu radova u Brezi i Zenici
Foto: AA / Rudari/Ilustracija

Godina za rudare nije počela dobro.

Nažalost, u samo mjesec dana dva rudara su tragično izgubila živote.

Pritom, pored problema koji se tiču adekvatnih uslova za rad na radnom mjestu, dodatno opterećenje predstavlja plan reorganizacije i restruktuiranje sistema od strane Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Plan, prevedeno na jezik običnog čovjeka, znači otkaze. Za više hiljada rudara...

Na plan FBiH oko reogranizacije i restruktuiranja sistema, Sindikati imaju velikih zamjerki i poručuju da ovo neće prihvatiti.

Otkazi

"Plan reorganizacije i restruktuiranje sistema je za nas neprihvatljiv i to se sigurno neće desiti", za portal Radiosarajevo.ba rekao je Sinan Husić, Predsjednik sindikata rudara FBiH.

Navedeni plan, poručuje nam, nije usaglašen kroz socijalni dijalog.

"Jedan od razloga zbog čega je taj plan neprihvatljiv jeste činjenica što u strukturi socijalnog dijaloga između Sindikata rudara i FBiH nije bilo otpuštanja radnika", dodao je Husić.

Sindikat rudara FBiH će uraditi sve kako ne bi došlo do otpuštanja radnika, te će se iskoristiti sve zakonske metode.

"Postoji jasan zakonski okvir koji je definisan kroz detaljne smjernice plana u periodu od 2021. do 2023, a tiče se zakonskih modela koji su u potpunosti zaštitili prava radnika. Ipak, ovo je pravna država", naveo je Predsjednik sindikata rudara.

Sigurnost

Veliki problem za rudare predstavljaju uslovi rada koji često nisu na odgovarajućem nivou, a dokaz za to su dva izgubljena života u samo mjesec dana. Upravni odbor sindikata rudara FBiH je uputio upit odgovornim tehničkim licima u Brezi i Zenici u kojem se traži potvrda nivoa sigurnosti.

"Upravni odbor Sindikata rudara FBiH uputio je zahtjev Vladi Federacije BiH da putem Federalne rudarske inspekcije privremeno ili trajno zabrani izvođenje svih rudarskih radova u svim rudarskim objektima u RMU Zenica u Zenici i RMU Breza u Brezi, uz prethodno utvrđen i usaglašen Program zbrinjavanja radnika", kazao je Husić.

Iz Sindikata su naveli da su zahtjev uputili s ciljem sprječavanja novih neželjenih pojava, u slučaju da nije moguće obezbijediti osnovne minimalne potrebe proizvodno tehnološkog procesa u navedenim rudnicima.

"Plan restruktuiranja i reorganizacije rudarskog sistema potrebno je izvršiti prema tačnom utvrđenom pravilniku, a eventualni višak radnika morao bi se adekvatno zbrinuti", izjavio je za portal Radiosarajevo.ba Jasmin Telalović, predsjednik Sindikalne organizacije rudnika Zenica.

U Pogonu “Stara jama” Rudnika mrkog uglja Zenica prije dva dana je poginuo rudar i Sindikat je tražio da se utvrdi nivo uslova u rudniku.

"Tražili smo da se struka izjasni po pitanju uslova na radu. Prije dva dana uputili smo zahtjev prema tehničkim direktorima rudnika Zenice i Breze kako bi se utvrdio stepen sigurnosti u rudnicima", dodao je Jasmin Telalović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije