Dva dana nakon dženaze Majke Srebrenice obišle najveća stratišta Bošnjaka

S. H.
Dva dana nakon dženaze Majke Srebrenice obišle najveća stratišta Bošnjaka
Foto: Radiosarajevo.ba / Arhiv
Članice udruženja Majke Srebrenice i Majke enklava Srebrenica i Žepa danas su posjetile najveća stratišta Bošnjaka u Srebrenici i okolnim mjestima.

Stratišta su obišle dva dana nakon što je u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari održana komemoracija, klanjana dženaza i obavljen ukop 71 žrtve genocida u Srebrenici.

Prva stanica bila im je "Bijela kuća" u Potočarima u koju su dovođeni i ubijani zarobljeni bošnjački muškarci, a potom su posjetile i Zemljoradničku zadrugu u selu Kravica, mjesto gdje su vojne i policijske snage Republike Srpske (RS) u julu 1995. godine, prema svjedočenju preživjelih u Haškom tribunalu, ubile više od 1.000 Bošnjaka.

Članice udruženja srebreničkih majki nakon Potočara, posjetile su i krug Zemljoradničke zadruge u Kravici, nedaleko od Srebrenice, i polaganjem cvijeća i molitvom prisjetile se i odale počast Bošnjacima ubijenim na ovom mjestu.

Ranijih godina, porodicama žrtvama nije bio dozvoljen ulazak u krug Zemljoradničke zadruge u Kravici, a 2013. godine su to srebreničke majke prvi put uspjele, pri čemu je došlo i do incidenta.

Podsjetimo, na današnji dan prije četiri godine nakon što su naišle na zatvorenu kapiju Zemljoradničke zadruge u Kravici, članice udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa", zajedno s bivšim logorašima, formirale "živi zid", uklonile bodljikavu žicu sa kapije i uspjele se probiti pored kordona pripadnika specijalne policije MUP-a RS-a. Policajci su pokušali silom spriječiti ulazak u krug Zadruge, a kako su kazali očevici, tom prilikom lakše je povrijeđeno nekoliko žena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije