Duraković se sastao s Kojovićem, Nikšićem, Suljagićem i Jerlagićem

Fena
Duraković se sastao s Kojovićem, Nikšićem, Suljagićem i Jerlagićem
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ćamil Duraković
Lider pokreta "Odgovor" Ćamil Duraković danas je posjetio Sarajeva gdje je održao prvi krug sastanaka u vezi pripreme javnih konsultacija političkih stranaka koje će biti održane krajem septembra u Srebrenici.

Duraković je imao odvojene sastanke s Predragom Kojovićem, Amerom Jerlagićem, Nerminom Nikšićem i Emirom Suljagićem.

"Lideri Naše stranke, Socijaldemokratske partije, Stranke za BiH i Građanskog saveza su pokazali interes i spremnost da doprinesu diskusiji o budućim procesima demokratizacije i političkom okupljanju probosanskog bloka u entitetu Republika Srpska. Predložili smo im termin konsultacija za 28. septembar u Srebrenici, gdje će oni, ali i predstavnici drugih političkih stranaka s kojima tek trebamo održati sastanke u narednih nekoliko sedmica obznaniti svoj stav o modelima zajedničkog učešća ili saradnje za izbore 2018. na području entiteta RS", kazao je Duraković.

Dodao je da je predsjednik NS-a Predrag Kojović pokazao veliki interes za pravljenje tog iskoraka u entitetu RS, ali i općenito stanja u povratničkim zajednicama, te je potvrdio svoj dolazak, te da je s Amerom Jerlagićem razgovarao o djelovanju Stranke za BiH na terenu u RS-u i iskustvima u vezi s ranijim pregovorima 2014.

"S Emirom Suljagićem iz Građanskog saveza sam se suglasio o tome da je nužno da svi budu uključeni u diskusiju, ali da se moraju uvažavati legitimni stavovi svih aktera - gdje se oni vide i kako smatraju da treba raditi. Konačno, s Nerminom Nikšićem, Damirom Mašićem i Sašom Magazinovićem iz SDP-a smo imali priliku diskutovati i o nekim segemntima platforme, poput pitanja pristupa zdravstvu i obrazovanju. Oni su otvoreni za dijalog, te sam uvjeren da su današnji sastanci historijski iskorak ka novoj probosanskoj politici u entitetu RS", zaključio je Duraković, saopćeno je iz pokreta Odgovor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije