Duraković o optužbama opozicije RS: "Njihov odnos prema Bošnjacima i Hrvatima je isti kao i Dodikov"

7
Radiosarajevo.ba
Duraković o optužbama opozicije RS: "Njihov odnos prema Bošnjacima i Hrvatima je isti kao i Dodikov"
AA / Ćamil Duraković

Opozicija iz RS podnijela je jučer, 18. oktobra, Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivične prijeve zbog, kako su rekli, izbornih krađa.

Na spisku prvi Milorad Dodik, kandidat za predsjednika RS. A ispod njega još više od stotinu imena.

U krivičnoj prijavi opozicije našlo se i ime Ćamila Durakovića, kandidata za potpredsjednika RS.

Optužuju ga da je pomagao Miloradu Dodiku u izbornoj borbi za predsjednika RS-a preko svojih biračkih odbora u Doboju i Zvorniku.

Opozicija RS Tužilaštvu BiH podnijela krivične prijave protiv 176 lica: Prvi na spisku Dodik

Opozicija RS Tužilaštvu BiH podnijela krivične prijave protiv 176 lica: Prvi na spisku Dodik

Duraković je istakao da je dobijao pozive i od vladajuće stranke SNSD-a, ali i opozicije, da učestvuje u "prodavanju" mjesta u biračkim odborima.

"Milorad Dodik je političar kojeg najviše prezirem u ovoj državi, ali ni ove u opoziciji manje ne prezirem jer njihov odnos prema Bošnjacima i Hrvatima u entitetu RS nije ništa drugačiji, tako da ja nemam nikakav razlog da ih više poštujem", kazao je Duraković.

Rekao je da su optužbe da ne postoji mogućnost da je on bio nezavisni kandidat uime SNSD-a jer je dobio više od 9.000 glasova.

Istakao je da u Doboju i Zvorniku nije imao "svoje ljude" u ovim mjestima te da je pozvao predsjednika Naroda i pravde u Zvorniku i predao svoja mjesta u biračke odbore.

"Ja sam siguran da sam u Zvorniku pokraden. Ko se s kim dogovarao, ja ne znam, ali ja nisam", kaže Duraković.

Nije mogao ni u Doboju imenovati biračke odbore te je predao ta mjesta Pokretu za državu uz molbu da osiguraju poštene i fer izbore.

Zbog te dvije situacije, kaže da ga je kontaktirao CIK.

"Ovo je sada diskriminacija za kakvu nisam čuo, da vas kao Bošnjaka neko pita po kojim uslovima ste stavili Srbina za člana biračkog odbora. Moguće je da je tu neko nešto mijenjao. Pozivam Tužilaštvo da pozovu na odgovornost svakog pojedinca", kazao je Duraković

▪️ Uvijek transparetno 😇

Posted by Potpredsjednik - Ćamil Duraković on Tuesday, October 18, 2022

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije