Duhaime: Pitanje nestalih osoba je još uvijek jedna otvorena rana

Fena
Duhaime: Pitanje nestalih osoba je još uvijek jedna otvorena rana
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Radna grupa Ujedinjenih naroda za prisilne i nevoljne nestanke

Predsjedavajući Radne grupe Ujedinjenih naroda za prisilne i nevoljne nestanke Bernard Duhaime je, nakon sesije ove grupe koja je održana između 11. i 15. februara u Sarajevu, danas izjavio novinarima da je pitanje nestalih osoba još uvijek jedna otvorena rana, ne samo u BiH, na zapadnom Balkanu, nego svugdje u svijetu gdje se to dešava.

Podsjetio je da je Radna grupa prvi put posjetila BiH 2010. godine, a 2014. su imali širu posjetu zemljama zapadnog Balkana.

"Smatramo da, kada se radi o ovom regionu, ovo pitanje ima vrlo snažnu, bitnu regionalnu dimenziju i da se mora raditi na postizanju konkretnih rezultata u regionu na osnovu regionalne saradnje. Ona mora biti iskrena i transparentna i ona mora uključivati sve", kazao je Duhaime na pres-konferenciji u Sarajevu.

Ona mora, dodao je on, biti depolitizirana i pitanje nestalih osoba se mora posmatrati kao pitanje ljudskih prava i isključivo kao humanitarno pitanje.              

"Radna grupa je zabrinuta nekim informacijama koje je dobila u vezi sa polarizacijom i politizacijom u ovim pitanjima. Također, informacijama o retorici koja se u posljednje vrijeme čuje, koja vodi podjelama i uznemiravanju. Ona poziva vlasti u BiH, vlade u regionu, kao i cijelu međunarodnu zajednicu da se radi na djelotvornoj saradnji po ovim pitanjima koja može dovesti do istinskog pomirenja u regionu", istaknuo je Duhaime.

Po njegovim riječima, istina i pravda i njihovo postizanje su preduvjet za istinski mir. U protivnom, suprotni procesi mogu dovesti do pojave kulture nekažnjavanja i do daljnjeg kršenja ljudskih prava.

Upitan da prokomentira odluku Vlade RS-a o formiranju međunarodnih komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu 1991-1995. i stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995., Duhaime je kazao da su tokom sastanaka sa svim akterima obaviješteni o uspostavi ovih komisija.

"Rečeno nam je o tome. Mi nismo o tome nešto detaljnije razgovarali, s obzirom na to da je naš mandat da se bavimo pitanjima nestalih osoba. Ali smo ponovno naglasili nužnost saradnje između svih zainteresiranih strana i razmjenu informacija o sudbini i eventualnim lokacijama ostataka nestalih osoba koja se na sve moguće načine treba utvrđivati", kazao je on.       

Dodao je da bi ove institucije koje se uspostavljaju, po njima, „trebale da olakšaju proces razmjene informacija o ovim  pitanjima i one bi isključivo trebale biti i djelovati u korist saznavanja istine za kojom tragaju porodice nestalih osoba“.

"Nadamo se da će raditi u tom pravcu i da će to biti pozitivni koraci. Ali, jako smo zabrinuti informacijama o polarizaciji i destabilizirajućoj retorici koja se sve više čuje i u regionu i u BiH", naveo je Duhaime.

Po njegovim riječima, mjere koje poduzimaju organi vlasti trebaju osigurati da se što prije ustanovi istina o sudbini nestalih osoba, a „ni u kom slučaju ne smiju voditi mentalitetu i kulturi nekažnjavanja i ugrožavati procese pomirenja“.

Članica Radne grupe Houria Es-Slami je kazala da su, što se tiče pitanja uspostave ovih komisija u RS-u, čuli dosta razloga za zabrinutost, kako od strane nevladinih organizacija tako i od strane predstavnika vlasti.

"Nažalost, pošto ovo nije radna posjeta državi, mi nismo imali mogućnost ovom prilikom da se susretnemo s predstavnicima RS, vlasti RS, da bismo čuli nešto više o tim inicijativama", kazala je Es-Slami.

Dodala je da su kao Radna grupa uvijek zabrinuti poduzimanjem inicijativa „koje neće voditi pomirenju i otkrivanju istine o sudbini nestalih osoba, nego mogu voditi samo daljnjem pogoršanju situacije i povećanju nepovjerenja u regiji“.

Napomenula je da će Radna grupa pratiti ovu situaciji, sve što se dešava u vezi s ovom inicijativom.

- Mi smo spremni da razmotrimo o čemu se radi, da pročitamo informacije o toj inicijativi i nakon eventualne diskusije i razmatranja u okviru Radne grupe da iznesemo i svoje mišljenje - kazala je Es-Slami.

Član Radne grupe Luciano Hazan je istaknuo da je jako važna poruka Radne grupe u cjelini da kažu da oni ne prave razliku između žrtava u vezi sa njihovom nacionalnošću, vjerskom ili bilo kojom drugom pripadnošću.

Dodao je kako želi naglasiti da su se susreli s predstavnicima porodica žrtava iz Federacije BiH i RS-a, te da im je jako drago što su čuli da među njima postoji dijalog i suradnja.

- Naša poruka za državne, lokalne i međunarodne vlasti jeste da im treba nastaviti pomagati da održe taj dijalog. Mislimo da je on jako važan i prije svega je u korist žrtava - naglasio je Hazan.

Član Radne grupe Henrikas Mickevicius je kazao da ono što je zabrinjavajući dio u toj odluci RS-a jeste da „je moguće, naravno ne znači da to mora tako biti, da bi ova komisija pokušala da revidira nalaze prethodne komisije koja je već dala, izradila svoj izvještaj o Srebrenici“.

- Mi ćemo pratiti šta se dešava. Međutim, mi smo jedno vrlo usko ekspertno tijelo koje se bavi nastalim osobama i prisilnim nestancima. Naš mandat je prilično uzak i tiče se toga. Ali su svakom slučaju mi ćemo pratiti i proučit ćemo ove odluke RS-a - kazao je Mickevicius.

Na kraju pres-konferencije obratila se i ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac koja je kazala da će BiH nastaviti da ispunjava preporuke Komiteta za prisilne nestanke, te da je to u interesu svih građana BiH.

Napomenula je da je interes BiH da nastavi saradnju sa svim zemljama u regionu s kojima ima potpisane sporazume o traženju nestalih. Podsjetila je da se u BiH još traga za 7.000 nestalih osoba.   

Radna grupa za prisilne i nevoljne nestanke UN, koju čini pet nezavisnih eksperata za ljudska prava, tokom ove sedmice odala je počast žrtvama u BiH, te održala odvojene susrete s predstavnicima porodica nestalih osoba kao i institucija BiH i drugih zemalja u čijoj nadležnosti je problematika nestalih osoba. Između ostalog, posjetili su Memorijalni centar u Potočarima kao i Kosturnicu u Miljevićima.

Praksa Radne grupe je da, pored redovnih zasjedanja u Ženevi, godišnje jedno zasjedanje održi van Ženeve s ciljem podrobnijeg upoznavanja s problematikom u zemljama članicama UN-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije